HOROR NA ISCHIJI

Nakon odrona tla u Italiji poginula žena, za još desetero se traga: Pojavile su se užasne snimke

Sedamdeset vatrogasaca radi na otoku 30 kilometara udaljenom od Napulja kako bi izvukli stanare iz oštećenih zgrada

Odron tla na južnom talijanskom otoku Ischiji,

 Ciro Fusco/Afp

Jedna je žena poginula u subotu, a traga se za desetero osoba nakon odrona tla izazvanog obilnim kišama na južnom talijanskom otoku Ischiji, objavio je lokalni dužnosnik.

Obilne kiše i bujice pogodile su rano u subotu luku Casamicciola Terme, jedan od šest gradića na otoku, zbog čega su slijedile poplave i urušavanje zgrada.

"Potvrđena je smrt jedne osobe, jedne žene. Osam nestalih osoba pronađeno je, među njima dijete, a još se ne zna sudbinu desetero ljudi", rekao je prefekt Napulja Claudio Palomba na konferenciji za novinare.

Nešto ranije, potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture Matteo Salvini, ujedno čelnik protuimigrantske stranke Liga, rekao je novinarima u Milanu da je potvrđena smrt osam osoba pri odronu izazvanog obilnim kišama, što je naknadno opovrgnuo ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedos.

Sedamdeset vatrogasaca radi na otoku 30 kilometara udaljenom od Napulja kako bi izvukli stanare iz oštećenih zgrada i pronašli nestale, objavila je vatrogasna brigada na Twitteru.

Snimke pokazuju debelo blato, krhotine, stijenje u mjestu Casamicciola Terme. Nekoliko automobila potopljeno je uz obalu i očito ih je oluja bacila u more.

Casamicciola Terme, turističko mjesto koje zimi ima 8000 stanovnika, pretrpjelo je 2017. godine potres u kojem su dvije osobe poginule, a 1883. mjesto je bilo sravnjeno sa zemljom u vrlo snažnom potresu 1883. godine.

Ischia je vulkanski otok koji svake godine privlači posjetitelje svojim termalnim vodama i prekrasnim pejzažem. Gusto je naseljen i statistike govore da je mnogo kuća sagrađeno bez građevinske dozvole, zbog čega stanarima prijete i poplave i potresi.

Godine 2006. u odronu tla poginuli su otac i njegove tri kćeri.

Jug Italije gdje se kuće često grade protuzakonito zaobilaženjem sigurnosnih propisa, podložan je odronima s fatalnim ishodima.

U 1998. godini najmanje 150 ljudi poginulo je kada je blatna bujica zasula selo Sarno nedaleko od Napulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 22:08