OGRANIČENJE KRETANJA

NAKON PERUA, I PANAMA UVELA 'PAR-NEPAR KARANTENU' Pola tjedna u šoping mogu muškarci, pola žene, nedjeljom nitko, transrodne osobe zabrinute: 'A mi?'

 Luis ACOSTA / AFP

Pola tjedna u kupnju mogu muškarci. Drugu polovicu žene. U Panami se na tako neobičan način bore protiv koronavirusa.

Do prije neki dan Panama se protiv te pošasti borila kao i svi drugi, zatvorila je granice i škole, zabranila strancima da ulaze u zemlju i uvela totalnu karantenu koju se smjelo napustiti samo dva sata dnevno za odlazak po namirnice.

Sada su uvedene i razlike po spolu. Žene mogu u kupovinu ponedjeljkom, srijedom i petkom. Muškarci utorkom, četvrtkom i subotom. Nedjeljom ne može nitko.

Transrodne osobe zabrinute su da će zbog toga biti diskriminirane.

- Bojim se policije koja nije obučena i senzibilizirana za tu temu i ne znam kako će se postaviti prema meni - kaže 25-godišnji ilustrator Ali, transrodni muškarac kojem u osobnoj iskaznici piše da je žena.

- Sto posto sam siguran da će me zaustaviti na ulici i zaključiti da se ne uklapam u kalup. Ne znam hoće li biti agresivni. To me plaši - rekao je.

Savez novih muškaraca i žena Paname, organizacija koja se zalaže za prava LGBT osoba, kaže da mjere izazivaju "strepnju".

- Još postoje policijske ophodnje koje se koriste argumentom da je Bog stvorio Adama i Evu, rekao je predsjednik udruge Ricardo Beteta.

- Što transrodna osoba može učiniti u takvoj situaciji, zapitao se.

Panamske vlasti tvrde da im je jedini cilj kontrola širenja smrtonosnog virusa.

- Time spašavamo živote, izjavio je ministar unutarnjih poslova Juan Pinto.

Kao i u mnogim drugim latinoameričkim zemljama, Panamci se isprva nisu iskazali u poštivanju uvedenih restrikcija.

- I stoga je najjednostavniji mehanizam za smanjenje broja ljudi bio je da neke dane odredimo za žene, a neke za muškarce - objasnio je Pinto.

Panama je do subote imala 1700 zaraženih i 41 umrlog.

Inače, sličan režim karantene nedavno je uveo i Peru, o čemu smo također pisali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 22:41