VODE SE BORBE

Nakon petomjesečnog primirja nastavljen je oružani sukob na sjeveru Etiopije

Pobunjeničke vlasti Tigraja optužile su etiopsku saveznu vladu da vodi "ofenzivu velikih razmjera"
 Eduardo Soteras/Afp

Borbe su se u srijedu ponovno vodile na sjeveru Etiopije, na području uz granicu s pokrajinom Tigrajom, između tigrajskih pobunjenika i savezne vlade koji se međusobno optužuju za prekid petomjesečnog primirja.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da je "zaprepašten i tužan" zbog nastavka sukoba i pozvao je "odlučno na trenutni prekid neprijateljstva i na obnovu mirovnih pregovora" između vlade i pobunjenika, dok su se i Sjedinjene Države zauzele za "trajno i bezuvjetno primirje".

Afrička unija, čije je sjedište u Addis Abebi i koja mjesecima pokušava dovesti sukobljene strane za pregovarački stol, pozvala je na "deeskalaciju" i ponovno istaknula "svoju opredijeljenost za suradnju sa stranama radi pružanja potpore dogovornom političkom procesu u interesu zemlje".

U srijedu ujutro pobunjeničke vlasti Tigraja optužile su etiopsku saveznu vladu da vodi "ofenzivu velikih razmjera" na njihove položaje.

Etiopske savezne snage su "počele ofenzivu jutros rano oko 5 sati, branimo naše položaje", rekao je za AFP glasnogovornik tigrajskih pobunjenika Getachew Reda.

"Zanemarivši mnoge mirovne prijedloge etiopske vlade", tigrajske snage su "danas počele napad u 5 sati i prekinule primirje", uzvraća vlada u priopćenju, pozivajući međunarodnu zajednicu da "pritisne" pobunjenike.

Ovo područje je uglavnom odsječeno od ostatka zemlje i nije moguće neovisno provjeriti informacije koje dolaze od dviju strana.

Ovo je prvi veći sukob nakon primirja postignutog krajem ožujka koji se uglavnom poštovao i omogućio postupni nastavak dolaska humanitarne pomoći u ovu pokrajinu koja je na rubu gladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:03