IZBORI NA TAJVANU

Nakon pobjede ‘radnika za neovisnost Tajvana‘ uputili poruku Kini: ‘Poštujte rezultate izbora, suočite se sa stvarnošću‘

Lai Ching-te (64) je pobijedio na predsjedničkim izborima, a dužnost će preuzeti 20. svibnja

Lai Ching-te i Hsiao Bi-khim

 Alastair Pike/Afp

Tajvan je u nedjelju pozvao Kinu da "poštuje rezultate predsjedničkih izbora" na kojima je dan ranije pobijedio Lai Ching-te i obećava da će ga braniti od prijetnji za ponovnim ujedinjenjem.

"Ministarstvo vanjskih poslova poziva vlasti u Pekingu da poštuju rezultate izbora, suoče se sa stvarnošću i odustanu od represije na Tajvan", navodi se u priopćenju tajvanskog ministarstva.

Tvrdeći da je primilo čestitke od "više od 50 zemalja uključujući 12 diplomatskih saveznika", ministarstvo je osudilo "apsurdne i pogrešne komentare" kineskih vlasti.

Istovremeno je kinesko veleposlanstvo u Japanu u nedjelju izrazilo "odlučno protivljenje" izjavi japanske ministrice vanjskih poslova Yoko Kamikawe kojom je čestitala novoizabranom predsjedniku Tajvana Laiju Ching-teju.

U izjavi objavljenoj na web stranici japanskog ministarstva vanjskih poslova u subotu, nakon što su objavljeni rezultati predsjedničkih izbora u Tajvanu, Kamikawa je čestitao Laiju na pobjedi, nazivajući samoupravni otok na koji Peking polaže pravo "iznimno ključnim partnerom i važnim prijateljem".

Kao odgovor, kinesko veleposlanstvo u Japanu, bez spominjanja Laija ili priznavanja njegove pobjede, opisalo je Kamikawine komentare kao "ozbiljno miješanje u unutarnje stvari Kine", navodi se u izjavi objavljenoj u nedjelju na službenom računu veleposlanstva na WeChatu.

Ranije u nedjelju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je objavio na mreži X da "kakve god bile promjene koje su se dogodile na Tajvanu, temeljna činjenica da je samo jedna Kina na svijetu i da je Tajvan dio te Kine neće se promijeniti".

Od subote navečer, Kina, koja Tajvan smatra jednom od svojih pokrajina koju treba ponovno ujediniti silom ako bude potrebno, potvrdila je da ovo glasovanje "neće spriječiti neizbježni trend ponovnog ujedinjenja s Kinom".

"Mi ćemo se čvrsto suprotstaviti separatističkim aktivnostima usmjerenim na neovisnost Tajvana, kao i stranom uplitanju", upozorio je Chen Binhua, glasnogovornik kineskog ureda za odnose s Tajvanom.

Lai Ching-te (64) je pobijedio na predsjedničkim izborima u jednom krugu s 40,1 posto glasova. Dužnost će preuzeti 20. svibnja, zajedno sa svojom potpredsjednicom Hsia Bi-khim, bivšom predstavnicom Taipeija u Washingtonu.

Dolazeći iz Demokratske progresivne stranke (DPP) poput predsjednice u odlasku Tsai Ing-wen - koja se nije mogla ponovno kandidirati nakon dva mandata - Lai Ching-te je obećao "zaštititi Tajvan od stalnih prijetnji i zastrašivanja Kine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:46