MAKSIMALNA PARANOJA

Nakon poštanskih paketa, morske vode, snijega, ptica selica i prašine iz Kine, u Sj. Koreji koronu povezali i s ‘alienima‘

Znanstvenici tvrde da se virus najlakše prenosi zrakom u zatvorenim prostorima, a ne na otvorenom

Dezinfekcija autobusa u Pjongjangu

 Kim Won Jin/Afp

Sjeverna Koreja tvrdi da je covid-19 u tu zemlju stigao balonom iz Južne Koreje! Razni 'alieni' odnosno 'vanzemaljske stvari' pa i epidemija covida-19 stigla je 'preko granice', a transportno sredstvo bili su baloni, kažu sjevernokorejske vlasti. Prema izvješću državnih medija, epidemija je nastala u Ipho-riju u okrugu Kumgang, nedaleko od južnokorejske granice, kada su dvije osobe pronašle neodređene predmete koji su zapravo bili 'nosači' infekcije.

"Poznato je da su 18-godišnji vojnik po imenu Kim i petogodišnja djevojčica iz vrtića po imenu Wi stupili u kontakt s vanzemaljskim stvarima na brdu oko vojarni i stambenih četvrti u Ipho-riju početkom travnja", izvijestila je zabrinuto korejska središnja novinska agencija (KCNA). Dodaje se da su imali kliničke slike koje se mogu tumačiti kao rani simptom infekcije, a bili su pozitivni na novi koronavirus.

Implicira se da je bolest prenesena preko granice balonima kakve koriste aktivističke skupine u Južnoj Koreji za slanje propagandnih poruka na sjever. Aktivisti pak priznaju da šalju pakete koji se prenose balonima, uključujući i uvredljive poruke o Kim Jong-unu, s novčanicama dolara i lijekovima protiv upale za liječenje covida-19, ali se rugaju ideji da bi mogli izolirati sam virus u obliku koji bi poslati balonom. Južnokorejska vlada kaže da je to nemoguće.

Znanstvenici tvrde da se virus najlakše prenosi zrakom u zatvorenim prostorima, a ne na otvorenom.

Dvije godine poricanja

Naime, nakon što je dvije godine poricala da uopće ima bilo kakve slučajeve korone, Sjeverna Koreja je prijavila oko 4,7 milijuna slučajeva "groznice", ali je samo dio njih službeno identificirala kao covid-19. Također je prijavila samo 73 smrti, odnosno vrlo nisku stopu smrtnosti.

Inače, Sjeverna Koreja zatvorila je svoje granice u siječnju 2020. i od tada je zemlja gotovo u potpunoj izolaciji. No, državni mediji neprestano upozoravaju na nužnost opreza u zaštiti zemlje od zaraze izvana.

Vlasti su uvele politiku 'oružane borbe protiv virusa' duž granica pa su tako 2020. vojnici ubili nenaoružanog Južnokorejca dok je plutao u moru u prsluku za spašavanje i spalili njegovo tijelo iz straha da nosi koronavirus.

Neke od mjera graniče s paranojom. U jednom je trenutku bio zabranjen i ribolov očito zbog straha da bi se virus mogao prenijeti iz inozemstva morskom vodom za što, dakako nema dokaza.

Da vlada potpuna histerija dokaz je da je vlada upozorila građane da bi uvoz strane robe mogao proširiti "đavolji virus". Strani diplomati u Pjongjangu upozoreni su da ostanu u kućama i zatvore prozore zbog straha da bi vjetrovi koji nose pješčanu prašinu iz Kine mogli donijeti i covid-19. Državni mediji izvijestili su da bi virus mogle širiti ptice selice, pa čak i snježne padaline...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:53