UPALI JOJ TIJEKOM NOĆI

Nakon pretresa doma nestala glavna urednica neovisne bjeloruske agencije

Vlasti vode represivnu kampanju protiv nedržavnih medija, policija je provela niz racija protiv novinara
Ilustracija
 STRINGER/AFP

Glavna urednica jedne od vodećih neovisnih novinskih organizacija u Bjelorusiji nestala je nakon što je policija tijekom noći pretresla njezin dom, priopćilo je u srijedu udruženje novinara te zemlje, u trenutku dok bjeloruske vlasti pokušavaju suzbiti neistomišljenike.

Online novinska agencija BelaPAN nije uspjela doći ni do Irine Levšine niti do jednog od svojih reportera, Zahara Ščerbakova, navelo je udruženje.

Bjeloruski dužnosnici sigurnosti nisu bili dostupni za komentar, a Reuters nije odmah mogao kontaktirati ni agenciju BelaPAN.

Vlasti vode represivnu kampanju protiv nedržavnih medija, skupina za ljudska prava i vođa prosvjeda protiv režima predsjednik Aleksandra Lukašenka od kolovoza prošle godine, kada je ponovno izabran na izborima koje oporba i zapadni promatrači smatraju namještenima.

Novinarska udruga objavila je da je najmanje 30 bjeloruskih novinara u zatvoru i da policija provodi oko 50 zasebnih kaznenih istraga protiv medijskih djelatnika.

Sigurnosne snage pojačale su svoje napore na suzbijanju neistomišljenika proteklih tjedana. Policija je u srpnju provela niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija, optužujući ih za organiziranje nereda i prosvjeda.

Početkom kolovoza je bjeloruska sprinterica Kristina Timanovska bila prisiljena prebjeći i zatražiti egzil usred nastupa na Olimpijskim igrama zbog, kako je rekla, naredbe "odozgo" da je treneri pošalju kući iz Tokija, što je izazvalo niz novih zapadnih sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 12:43