DVA NOVA SLUČAJA

Nakon proglašenja pobjede i ukidanja restrikcija, Novi Zeland više nije korona-free

Slučajevi su povezani i odnose se na dvije žene koje su stigle iz Velike Britanije da vide roditelja na samrti
Jacinda Ardern
 Marty Melville

Novi Zeland je u utorak objavio da ima dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba povezana s nedavnim putovanjem iz Velike Britanije, čime je završio niz od 24 dana bez novozaraženih.

Novi Zeland je prošli tjedan ukinuo sve restriktivne mjere osim graničnih kontrola, nakon što je među prvima proglasio da je pobijedio koronavirus kad je ozdravio i posljednji pacijent u toj otočnoj državi.

No premijerka Jacinda Ardern upozoravala je kako bi se u budućnosti mogli pojaviti novi slučajevi zbog Novozelanđana koji se vraćaju u domovinu.

Dva nova slučaja su povezana i odnose se na dvije žene koje su stigle iz Velike Britanije da vide roditelja na samrti nakon što su dobile posebnu dozvolu od novozelandskih vlasti.

Na Novi Zeland su stigle 7. lipnja i smještene su u izolaciju, prenosi BBC. Pet dana kasnije zatražile su izlazak iz karantene kako bi mogle posjetiti roditelja koji je preminuo kasnije te večeri.

U Wellington su otputovale 13. lipnja, no pritom nisu stupile u kontakt ni s kime, a u novozelandskoj prijestolnici su bile u blizini samo jedne osobe koja je potom stavljena u samoizolaciju.

Novi Zeland, zemlja s nešto manje od 5 milijuna stanovnika, dosad je imao 22 smrtnih slučajeva od covida-19. Sveukupno je bilo 1,5 tisuća zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:43