NOVI PROPISI

Nakon prosvjeda oporbe i potrošača, Španjolska ograničava cijene testova na covid

Možda je kucnuo čas da uvedemo druge parametre za praćenje pandemije, rekao je premijer Pedro Sanchez

Pedro Sanchez

 JAVIER SORIANO/AFP

Španjolska vlada radi na propisima kojima bi ograničila maloprodajne cijene antigenskih testova na covid-19, izjavio je u ponedjeljak premijer Pedro Sanchez, nakon što su u prosincu mnoge ljekarne ostale bez ključnog alata u borbi protiv zaraze.

Zbog viših cijena antigenskih testova u Španjolskoj na vrhuncu vala zaraze omikronom i nestašice testova u ljekarnama, prosvjedovali su oporbeni političari i potrošačke skupine te mnogi traže da se njihova prodaja omogući i u supermarketima.

"Prije i nakon Božića raspravljali smo o opskrbi testovima, pojavila su se uska grla", rekao je Sanchez u intervjuu za radiopostaju Cadena SER.

"Sad ćemo se pozabaviti kontrolom cijena testova", dodao je španjolski premijer.

Možda je kucnuo čas da uvedemo druge parametre za praćenje pandemije, rekao je Sanchez, ukazavši na smanjenu smrtnost od covida-19.

Potvrdio je izvješće dnevnika El Pais da vlasti razmatraju mogućnost da se covid prati slično kao gripa, što bi značilo da se ne bi registrirao svaki slučaj zaraze niti bi se testirali svi građani sa simptomima.

Španjolska će u siječnju kupiti 344 tisuća doza Pfizerove antivirusne pilule protiv covida-19, najavio je Sanchez.

Paxlovid je namijenjen odraslima s blagim do umjernim oblikom bolesti i visokim rizikom pogoršanja simptoma, a najučinkovitiji je kad se uzima u ranoj fazi bolesti, prije hospitalizacije, tumači Reuters.

Španjolska je u 14 dana do prošloga petka zabilježila novi rekord od 2723 slučajeva zaraze na 100.000 ljudi, što je za 10 puta više u odnosu na početak prosinca.

Popunjenost odjela za intenzivnu njegu dosegnula je 22,06 posto, u odnosu na osam posto prije mjesec dana.

Najvišu razinu dosegnula je prije godinu dana kad je iznosila 43 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 03:32