SUKOB NA ČEKANJU

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kina kreće na Tajvan? ‘Zauzet ćemo ga silom, kad tad‘

Tajvan nije Ukrajina. Tajvan je neotuđivi dio kineskog teritorija, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova

Hua Chunying

 Koki Kataoka/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Dok Rusija nastavlja bombardirati ukrajinske gradove, promatrači pažljivo prate reakciju Kine na sukob. Povlače se paralele između ruskih akcija u Ukrajini i kineskih pretenzija prema Tajvanu. Službeni stav Kine o ukrajinskom sukobu ostaje nejasan, iako je Peking odbacio usporedbe između Tajvana i Ukrajine.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je 23. veljače rekla da usporedbe između Tajvana i Ukrajine pokazuju "nedostatak najosnovnijeg razumijevanja povijesti tajvanskog pitanja". "Tajvan nije Ukrajina”, rekla je i ponovila da je Tajvan “neotuđivi dio kineskog teritorija”. Ona je također optužila tajvanske vlasti da su ukrajinsko pitanje učinile "vrućom temom".

Neovisno o službenim izjavama Kine o ukrajinskom sukobu, tajvanske vlasti sa zabrinutošću gledaju na razvoj događaja u Ukrajini. Peking već dugo ima pretenzije prema ovom demokratskom otoku i obećao je da će ga jednoga dana zauzeti silom, ako bude potrebno, piše Deutsche Welle.

Sličnosti i razlike između Ukrajine i Tajvana

Tajvanska vlada osudila je rusku invaziju na Ukrajinu, ističući razlike između situacija u Tajvanu i Ukrajini. "Želim naglasiti da je situacija u Ukrajini bitno drugačija od one u Tajvanskom tjesnacu", rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen 25. veljače.

"Tajvanski tjesnac predstavlja prirodnu barijeru, a Tajvan ima svoju jedinstvenu geostratešku važnost. Naša vojska predana je obrani naše domovine i nastavlja poboljšavati svoju sposobnost da to čini, a naši globalni partneri doprinose sigurnosti naše regije, dajući nam snažno povjerenje u sigurnost Tajvana", dodala je Tsai.

image

Tsai Ing-wen

Walid Berrazeg/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Neki stručnjaci kažu da, iako je Kina odbacila usporedbu između Ukrajine i Tajvana, komunistička vlada u Pekingu još uvijek analizira reakciju međunarodne zajednice na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Peking će sigurno izvući pouke koje može iskoristiti u svojoj strategiji prema Tajvanu", rekla je za DW Bonnie Glaser, direktorica Azijskog programa u German Marshall Fund SAD-a.

"Kina će promatrati kohezivnost NATO-a i drugih saveza SAD-a i njihovu spremnost da snose troškove sankcija Rusiji. Pomno će pratiti ruski priručnik o hibridnom ratovanju i kako Moskva kombinira dezinformacije s kibernetičkim napadima kako bi utjecala na situaciju na terenu i oblikovala stavove prema sukobu", kaže Glaser.

Analitičari specijalizirani za sigurnost također smatraju da je Kina svjesna logističkih razlika između invazije Moskve na Ukrajinu i njezinog mogućeg napada na Tajvan. Dok ruska vojska može prijeći u Ukrajinu, Kina ne može učiniti isto u potencijalnom sukobu s Tajvanom, kaže Chen Fang-Yu, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Soochow u Tajvanu.

"Kina će procijeniti koje su prilike i što može preuzeti iz ukrajinske krize", rekao je Chen za DW.

Lev Nachman iz Fairbank Centra za kineske studije Sveučilišta Harvard kaže da Kina pokušava uravnotežiti svoje djelovanje vezano za ukrajinski sukob.

"Kina želi sebi dati malo diplomatskog prostora kako ljudi ne bi nužno očekivali da će se Kina ponašati na isti agresivan način kao Rusija, barem u skoroj budućnosti", kaže on za DW.

"Ako je ovo trenutak za Kinu da ponovno preuzme Tajvan, ona se ne bi ponašala na isti način kao Rusija", dodaje on.

Kako će Zapad odgovoriti na potencijalni napad Kine?

Stručnjaci kažu da bi odgovor Zapada na potencijalni sukob između Kine i Tajvana vjerojatno bio drugačiji od onoga kako su odgovorili na rat u Ukrajini. Dosad su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi i isporučuju vojnu opremu kao način potpore Ukrajini.

Nachman kaže da će se odgovori SAD-a razlikovati u slučaju kineske potencijalne agresije na Tajvan.

"SAD bi vjerojatno intervenirao ako Kina napadne Tajvan", kaže on. "Ako je Tajvan pretjerano provokativan, što je vrlo malo vjerojatno, onda bi se izgledi za vojnu potporu SAD-a smanjili. Tajvan nema nužno bjanko ček da bi pretpostavljao da može raditi što god želi i da bi ga SAD branio", podvlači on.

Analitičar Glaser pak kaže da bi SAD vjerojatno vojno intervenirao ako Kina napadne Tajvan ničim izazvana. Dok SAD već dugo podržava koncept "strateške dvosmislenosti" u vezi s Taipeijem, Chen vjeruje kako postoje znakovi da politika Washingtona prema Tajvanu iz dana u dan postaje sve izravnija.

"Otkad je Biden preuzeo dužnost, američka vlada naglašava važnost održavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog tjesnaca u mnogim diplomatskim izjavama koje je dala sa saveznicima", kaže Chen za DW.

"Ovo pokazuje da je Washingtonu jako stalo do situacije oko Tajvanskog tjesnaca. Nasuprot tome, SAD nikad nije dao slične izjave o Ukrajini i još uvijek tvrdi da neće slati vojsku u Ukrajinu", dodaje on.

U svojoj izjavi za javnost od petka, tajvanska predsjednica Tsai rekla je da Taipei nastavlja jačati svoju civilnu obranu i sposobnost suprotstavljanja kognitivnom ratovanju, što bi moglo spriječiti vanjske sile da iskoriste situaciju u Ukrajini za proizvodnju i širenje dezinformacija koje imaju za cilj potkopati moral tajvanskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 08:33