POPIS UČENIKA

Nakon skandaloznog dopisa školama ispričao se MUP Srbije: ‘Namjera je bila dobra, ali...‘

policijske uprave Kikinde i Užica tražile od škola popise ‘problematične i asocijalne djece‘

Oš Vladislav Ribnikar u Beogradu

 Antonio Balic/Cropix

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije ispričalo se građanima zbog toga što su policijske uprave Kikinde i Užica tražile od škola popise "problematične i asocijalne djece kod koje postoji rizik da postanu nasilna".

Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Srbije Željko Brkić izjavio je da je dopis koje su poslale školama policijske uprave Užice i Kikinda, motiviran dobrim namjerama, ali da je nesmotreno definiran zbog čega se ispričao građanima, prenosi RTS.

Kako je istaknuo državni tajnik MUP-a, "nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutarnjih poslova".

"Kao što ste mogli vidjeti u tekstu dopisa, on je motiviran dobrim namjerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da učine sve što je u njihovoj moći da se sigurnost učenika i nastavnika podigne na što višu razinu“, objasnio je Brkić.

Ukazao je na činjenicu da su dvije policijske uprave iznijele nesmotren potez, tražile da se dostave podaci za koje Ministarstvo unutarnjih poslova nema ovlasti da ih pribavlja, navedeno je u priopćenju MUP-a.

"Želim se ispričati svima onima koji su osjetili uznemirenost zbog ovakvog dopisa i poručiti da nemaju obvezu na njega odgovarati, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školi“, naglasio je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova.

Istaknuo je da su policijske uprave u Užicu i Kikindi samostalno i na vlastitu inicijativu poslale ovaj dopis i da nikakav nalog, ni usmeni ni pisani, nije došao organizacijskim jedinicama Policijske uprave da postupe na ovaj način.

Govoreći o pojačanom prisustvu policije u blizini škola, Brkić je ukazao da od ponedjeljka 3.500 policijskih službenika brine o sigurnosti učenika u 1.800 škola.

"Mi ćemo s ovim aktivnostima intenzivno nastaviti do kraja školske godine, kao i u školskoj 2023/2024. godini“, rekao je Brkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:14