MISTERIJ TRAGEDIJE

Nakon skoro 100 godina otkrivena najstrože čuvana tajna: Evo zašto je potonuo Titanic!

Knjiga ‘Good as Gold’ otkriva tajnu o potonuću broda preživjelog oficira s Titanika

LONDON - Noć je bila bez mjeseca, bez daška vjetra, a time i valova koji bi se slomili o smrznute gromade i zazvonili na uzbunu. Posada Titanica plovila je prebrzo i kad je uočila santu leda, već je bilo prekasno. Bar se tako vjerovalo.

Razgovor u kabini

No legendarni “nepotopivi” brod dotaknuo je dno oceana na prvom putovanju zbog pogreške kormilara, tvrdi unuka drugog časnika, najviše rangiranog od preživjelih. Lady Louise Patten (56), britanska poslovna žena, autorica jednog financijskog trilera, u svojoj je drugoj knjizi odlučila pisati o obiteljskoj tajni koju joj je prije 40 godina povjerila baka.

Titanik je te 1912. bio najluksuzniji i najmoćniji putnički brod u povijesti. U noći 14. na 15. travnja, drugi časnik Charles Lightoller nije bio na dužnosti, no nakon što je katastrofa počela, u kabini prvog časnika Williama Murdocha čuo je što se dogodilo od kapetana i kolega.

Neizbježan sudar

Bilo je to vrijeme kad se prelazilo s jedara na paru, a time i na drukčije značenje istih komandi. Umjesto da zaobiđe ledenjak s lijeve strane, kormilar je u panici zaboravio da se radi o drugom sustavu i okrenuo brod udesno, ispravno u slučaju jedrenjaka. Pogreška je uočena i ispravljena, no udar je bio neizbježan. No fatalna odluka, i to svjesna, bila je ona Bruca Ismayja, šefa vlasničke kompanije White Line Stara.

Zabrinutost za kolege

Da on nije naredio da Titanik nastavi “sporo naprijed”, vjerujući da je nepotopljiv, brod bi, procjenjivao je djed Louise Patten, plutao još nekoliko sati, koliko je trebalo da u pomoć stigne Carpathia. Nitko nije trebao poginuti. Lightoller je lagao u dvije istrage o toj tragediji, a Patten tvrdi da je razlog bio taj što bi tvrtka bila osuđena za nemar i propala, a tisuće njegovih kolega izgubile bi posao. Laž je priznao samo supruzi i kćeri koje su je čuvale kao tajnu da ne bi okaljale ugled čovjeka odlikovanog za hrabrost u ratovima koji su uslijedili.

Teorije urote:

- Prokletstvo Titanica - Teorija prema kojoj je za potonuće kriva praksa tvrtke White Star Line da ne krsti brodove pri porinuću.

- Potopili ga zbog osiguranja - Prema knjizi Robina Gardinera, Titanic nikad nije potonuo. Potonuo je Olympic, koji je preuređen da izgleda kao Titanic. Kompaniji je trebao donijeti ogromno osiguranje.

- Protestanti prokleli brod - Jedna od legendi vezana je uz Belfast gdje je brod sagrađen. Navodno je dobio broj 390904 čija refleksija podsjeća na slogan ‘ne Papa’ sjevernoirskih protestanata. Taj antagonizam prema katolicima smatrao se uzrokom potonuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:16