CITIRAO ISUSA

Nakon smjene kardinala papa Franjo osudio idolatriju novca: ‘Novac mora služiti, a ne vladati‘

Podsjetio je da je Isus izbacio mjenjače novca iz jeruzalemskog Hrama riječima: "Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!"
Papa Franjo
 Filippo Monteforte

"Novac mora služiti, a ne vladati!" jer tako zahtijeva opće dobro.

To je papa Frane u četvrtak rekao stručnjacima Moneyvala, ali tako da ga čuje i crkvena i svjetska javnost. Pritom se pozvao na konstituciju Gaudium et spes Drugoga vatikanskog koncila.

U Katoličkoj crkvi je odnos spram novca u više prigoda izbio na površinu kao uzrok teških sablazni, kako pokazuje i nedavno smjenjivanje kardinala Angela Becciua. Moneyval je tijelo Vijeća Evrope, punim nazivom: Odbor stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma. Njegovi stručnjaci su u Vatikan došli obaviti redoviti periodični nadzor.

Iako je utješno ocijenio da je u Vatikanu postignuto "mnogo u kratko vrijeme", Moneyval je 2012 evropskim bankama zabranio poslovanje s "vatikanskom bankom" IOR-om, a nuzgredni učinak je bio da je u Vatikanu bilo zabranjeno poslovanje kreditnim karticama. To je osjetno smanjilo prihode Vatikanskih muzeja i suvenirnice.

Pod tim pritiskom je Država Vatikanskoga Grada 2013 i još jače 2020 znatno pooštrila mjere protiv recikliranja sumnjiva kapitala i "pranja" novca na svom teritoriju, uz obavezu prijavljivanja svake moguće sumnje promicatelju pravde (vatikanskome državnom tužiocu).

Papa je u četvrtak ponovio da je obožavanje novca hula protiv prve zapovijedi Božje poput obožavanja Zlatnog teleta u doba Izlaska, te je podsjetio da je Isus izbacio mjenjače novca iz jeruzalemskog Hrama riječima: "Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!" Zahtjev za prebacivanje novca za naoružanje u Svjetski fond za obespravljene Frane je, podsjeća, preuzeo iz enciklike Populorum progressio sv. Pavla VI. Podsjetio je da je još Pio XI u enciklici Quadragesimo anno odbacio neoliberističku "dogmu" po kojoj bi ekonomski i moralni poredak bili međusobno neovisni.

Papa time kontrira onima koji ga optužuju da heretički mijenja nauk Crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:22