STRAH U RUSIJI

Nakon što je najavljena moguća puna mobilizacija, Rusi su masovno počeli guglati odgovor na dva pitanja

Cijelu večer očekivalo se obraćanje predsjednika Vladimira Putina naciji, strahovalo se da bi mogao objaviti opću mobilizaciju

Ruski vojnici

 AFP

Cijelu večer očekivalo se obraćanje predsjednika Vladimira Putina naciji, strahovalo se da bi mogao objaviti opću mobilizaciju, no od svega na kraju ništa. Govor je odgođen za srijedu ujutro.

No utorak navečer očito su se užarile internetske veze u Rusiji jer su se ruski državljani počeli na Googleu masovno raspitivati kako da napuste zemljeu.

Indeks upita na Googleu za izraz "Kako napustiti Rusiju" u utorak je dosegao maksimum.

Zahtjevi su dosegli vrhunac u 18 sati, na temelju podataka Google trendova. Nedugo prije toga pojavile su se informacije o obraćanju Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua. Pitanje iseljavanja najviše je zanimalo stanovnike regije Habarovsk na dalekom istoku Rusije, koja graniči s Kinom.

U utorak je zabilježen i vrhunac upita na temu mobilizacije, ali manji je nego u svibnju. Stanovnici regije Belgorod, u blizini ukrajnske granice, najaktivnije su se interesirali za ovu temu.

Također, Rusi su počeli guglati temu o odgodama iz vojske. Vrhunac je bio u 13 sati nakon prvih izvješća o mobilizaciji.

image

Indeks upita za ‘kako napustiti Rusiju‘

Google
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 23:18