NA FLORIDI

Nakon što mu je podržao kandidaturu na izborima za predsjednika, Orban se 8. ožujka sastaje s Trumpom

‘Nadamo se da će Biden otići, a da će se predsjednik Trump vratiti i da će imati odriješene ruke za postizanje mira (u Ukrajini)‘

Viktor Orban 

 Emin Sansar/Anadolu Via AFP

Mađarski premijer Viktor Orban sastat će se s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 8. ožujka na Floridi, rekao je Orbanov predstavnik za medije za mađarsku državnu novinsku agenciju MTI kasno u nedjelju.

Prošlog mjeseca nacionalist Orban podržao je Trumpovu kandidaturu na ovogodišnjim izborima za predsjednika SAD-a.

“Nadamo se da će trenutni predsjednik otići, a da će se predsjednik Trump vratiti i da će imati odriješene ruke za postizanje mira (u Ukrajini)”, rekao je Orban 23. veljače.

Orban je odbio poslati oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritizirao je zapadne sankcije protiv Rusije. On je više puta pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat.

Mađarski premijer, na vlasti od 2010., suočio se s napetostima s administracijom predsjednika Joea Bidena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte u vezi s ratifikacijom članstva Švedske u NATO-u.

Nakon dugog odgađanja, mađarski parlament prošli tjedan odobrio je kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, a sad se samo čeka da ovaj tjedan konačno potpiše mađarski predsjednik.

Orban je rekao da će sljedeći predsjednički izbori u SAD-u ove godine i glasanje za Europski parlament u lipnju biti presudni jer se konzervativci u Europi i SAD moraju zajedno boriti za "ponovno osvajanje" institucija u Washingtonu i Bruxellesu od liberala koji - kako je rekao Orban - prijete zapadnoj civilizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:30