MIJEŠANJE CJEPIVA

Nakon što se cijepila prvom dozom AstraZenece, Anglea Merkel primila i drugu dozu - ali Moderne

Njemačka kancelarka u travnju je primila prvu dozu, a drugom se cijepila prije nekoliko dana
 Michael Sohn/POOL/AFP

Glasnogovornik njemačke Vlade otkrio je da je kancelarka Angela Merkel (66) primila drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa, piše BBC.

Naime, Merkel je u travnju primila prvu dozu cjepiva AstraZenece, a prije nekoliko dana primila je drugu dozu cjepiva od Moderne.

Stručnjaci vjeruju da bi miješanje doza cjepiva protiv koronavirusa moglo biti dobra ideja, no ističu i da je prerano da to potvrde sa sigurnošću.

Do sada je provedeno nekoliko ispitivanja o cijepljenju ljudi s dvije različite doze cjepiva.

Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da su odrasli prijavljivali blage i umjerene nuspojave nakon miješanja doza cjepiva AstraZenece i Pfizera, dok su neke zemlje posegnule za cijepljenjem stanovništva različitim dozama zbog problema s nestašicom cjepiva.

Ubrzalo se procjepljivanje u Njemačkoj

Njemačka je u ožujku obustavila cijepljenje svog stanovništva cjepivom AstraZenece nakon što su zabilježeni slučajevi pojave krvnih ugrušaka.

Deutsche Welle tada je pisao da će cjepivo AstraZenece u Njemačkoj dobivati samo stariji od 60 godina, no njima se sada mogu cijepiti sve odrasle osobe.

Nakon sporog početak u Njemačkoj se posljednjih tjedana procjepljivanje ubrzalo pa je prvu dozu primilo više od polovice tamošnjeg stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:22