ODŠTETA? MALO SUTRA

Nakon što su im Rusi zaplijenili stotine aviona, strane leasing kompanije šokirala nova loša vijest

Naši članovi desetljećima su plaćali skupe police osiguranja upravo zbog ovakvih situacija, kaže Declan Kelly, predsjednik Aircraft Leasinga Ireland, koji okuplja 33 avionske leasing kompanije

Ilustracija

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Oko polovica od 1000 zrakoplova u ruskoj floti u vlasništvu je inozemnih leasing tvrtki, navodi agencija Bloomberg. Nekoliko dana nakon početka invazije EU im je naložila da vrate svoje zrakoplove. Oko 30 aviona zaplijenjeno je u Hong Kongu, Istanbulu i Mexico Cityju, no oko 400 ih je ostalo u Rusiji.

Većinom su registrirani u poreznim oazama poput Irske i Bermuda i kad su te zemlje povukle svoje jamstvo, Rusija je 14. ožujka pozvala avioprijevoznike da ih registriraju kod kuće iako je to zabranjeno međunarodnim sporazumima o zrakoplovstvu.

Leasing kompanije ubrzo su od svojih osiguravatelja zatražile odštete na temelju polica u kojima se vrijednost aviona procjenjuje na 15 do 150 milijuna dolara. Sankcije onemogućavaju normalno održavanje zrakoplova zbog zabrane prodaje originalnih dijelova i pružanja usluga prijevoznicima u Rusiji. To znači da bi ti zrakoplovi mogli biti neupotrebljivi kada izađu iz najma jer bi bez pouzdane evidencije o održavanju bili bezvrijedni za velike najmodavce koji rade za renomirane klijente, objasnio je za Bloomberg John Strickland, voditelj JLS Consultinga u Londonu.

Naši članovi desetljećima su plaćali skupe police osiguranja upravo zbog ovakvih situacija, kaže Declan Kelly, predsjednik Aircraft Leasinga Ireland, koji okuplja 33 avionske leasing kompanije.

Najveća leasing tvrtka, AerCap Holdings NV, kaže da je podnijela zahtjev za pokrivanje gubitaka od oko 3,5 milijardi dolara za 113 zrakoplova u Rusiji. Air Lease Corp. planira tražiti više od 800 milijuna dolara za svojih 27 aviona tamo, a BOC Aviation Capital ima 17 zrakoplova u Rusiji koje procjenjuje na gotovo 600 milijuna dolara.

Ukupna šteta mogla bi iznositi 10 milijardi dolara. Osiguravatelji tvrde da su brojke prenapuhane te da će osiguravajuće kuće na kraju platiti samo od 10 do 15 posto vrijednosti aviona, kako procjenjuje Lloyd.

Odštete bi mogle biti najveće nakon onih nakon 11. rujna 2001. Prije 11. rujna nitko nije očekivao da će se četiri aviona srušiti odjednom, kaže James Healy-Pratt, partner Keystone Lawa u Londonu. "Slično, rizik od masovne zapljene poput onoga što smo vidjeli u Rusiji nije bio ispravno promišljen. To će rezultirati cjenovnim šokom", kaže on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 15:13