OSUDILI GA ZA ŠPIJUNAŽU

'NAKON TORTURE SAM VRIŠTAO ZBOG NOĆNIH MORA' Sud dodijelio 180 milijuna dolara odštete novinaru koji je bio u iranskom zatvoru

Aktivisti protestiraju u Iranu tražeći oslobađanje zatvorenih novinara
 FREDERICH / Sipa Press / Profimedia

Američki sudac u petak je naredio Iranu da plati novinaru Washington Posta Jasonu Rezaianu i njegovoj obitelji gotovo 180 milijuna dolara odštete, jer su ga iranske vlasti zatvorile 2014. te su ga, uz mučenja, držali u zatvoru do 2016.

Rezaian je proveo u zatvoru 544 dana.

"Držati čovjeka u zatočeništvu i mučiti ga kako bi ojačali svoju poziciju u pregovorima sa SAD-om nečuveno je, zaslužuje kaznu i svakako zahtijeva odvraćanje", stoji u trideset stranica dugačkoj presudi washingtonskog suca Richarda J. Leona.

Leon je kazao kako je Rezain imao "problema sa spavanjem te bi se ponekad probudio vrišteći zbog noćnih mora", nakon torture u iranskom zatvoru.

Sud je naredio Iranu da isplati odštetu od 150 milijuna dolara Rezainu i njegovoj ženi Mary te bratu Aliju.

Sud je također naredio Iranu da plati gotovo 24 milijuna dolara zbog nanesene boli, patnje i prouzročenih ekonomskih gubitaka, Rezauinu i dodatne milijune ženi i bratu.

Obitelj Rezain traži odštetu u vrijednosti od milijardu dolara.

Rezain je osuđen za špijunažu, nakon suđenja iza zatvorenih vrata koje su osudile međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava.

Uhićen je tijekom iransko-američkih pregovora o Iranskom nuklearnom programu, nakon kojih je potpisan Iranski nuklearni sporazum iz 2015. kojim je Iran preuzeo obvezu smanjenja aktivnosti svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, koji su također potpisale Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Kina i EU, te je ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 07:13