NADA UMIRE POSLJEDNJA

Nakon važne vijesti iz Portugala javili se i roditelji Maddie McCann: ‘Zadovoljni smo, ali jedan korak još izostaje‘

Nakon što je portugalsko tužiteljstvo službeno osumnjičilo Christiana B. u slučaju Madeline McCann, njezini roditelji pozdravili su to

Madeleine McCann, Christian B./Ilustracija

 AFP/Profimedia

Roditelji Madeleine McCann pozdravljaju vijest da je osuđeni zlostavljač djece Christian B. postao službeno osumnjičen u slučaju nestanka njihove kćeri. U izjavi potpisanoj s "Kate & Gerry", par je također istaknuo kako se nadaju da je Madeleine još uvijek živa, unatoč tome što njemačka policija slučaj vodi kao istragu ubojstva, kako prenosi Sky News.

Istražitelji vjeruju da je upravo Christian B. ubio Madeleine, koja je imala tri godine u vrijeme njezina nestanka, nakon što ju je oteo iz apartmana za odmor u portugalskom gradu Praia da Luz u svibnju 2007. godine.

"Pozdravljamo vijest da su portugalske vlasti proglasile Nijemca 'službeno osumnjičenim' u vezi nestanka naše voljene kćeri Madeleine", stoji u izjavi Kate i Gerryja McCann. "Ovo odražava napredak u istrazi koju provode portugalske, njemačke i britanske vlasti. Londonska policija nas informira o razvoju događaja", stoji dalje.

'Napominjemo da još nije optužen'

"Važno je napomenuti da 'službeno osumnjičeni' još nije optužen za bilo kakav konkretan zločin vezan uz Madeleinein nestanak. Iako je mogućnost mala, nismo izgubili nadu da je Madeleine još živa i da ćemo se ponovno biti s njom", naveli su McCannovi.

Portugalsko tužiteljstvo u srijedu je potvrdilo kako je osuđeni zlostavljač djece Christian B. i službeno osumnjičen za nestanak Madeleine McCann.

Christian B. trenutačno je u zatvoru u Njemačkoj nakon što je osuđen za silovanje 72-godišnje žene 2005. godine - i to u istome gradu u kojemu je nestala malena Madeleine. Zlostavljač djece sad je i formalni osumnjičenik, ali još nije optužen, piše Sky News.

image

Madeleine McCann, Christian B./Ilustracija

AFP/Profimedia

Njemački tužitelj Hans Christian Wolters rekao je kako je ovakva odluka "očito donesena samo iz formalnih razloga, kako bi se spriječila zastara u Portugalu". Naime, ta zemlja ima ograničenje od 15 godina za procesuiranje teških zločina, a vlasti ovim potezom žele "držati sve mogućnosti otvorenima".

"Pravni razlozi zbog kojih je Christian B. proglašen formalnim osumnjičenikom jest činjenica da je on prijateljici navodno priznao otmicu i da su ga zapisi uzeti iz njegova mobitela smjestili u Praia da Luz one noći kad je djevojčica nestala", otkrio je portugalski izvor i dodao kako se Christian B. branio šutnjom i odbio je biti ispitan od strane nadležnih institucija. Također je zanijekao da je umiješan u Madeleinein nestanak.

Portugalske vlasti nastavljaju istragu

Godinama prije nego što je djevojčica nestala, Christian B. putovao je između Praia da Luza i Njemačke u svom VW kamperu, a prije toga preživljavao je raspačavajući drogu. Njemački istražitelji sad svoj forenzički rad usmjeravaju upravo na to vozilo. Ovaj zlostavljač djece, koji je danas u svojim 40-im godinama, postao je osumnjičenik nakon što je navodno priznao da je oteo Madeleine dok je na 10. godišnjicu njezine otmice sjedio u njemačkom kafiću.

Portugalske vlasti nastavljaju istraživati slučaj unatoč izvješćima da Scotland Yard nakon 11 godina planira prekinuti svoju istragu.

"Policija i tužitelji u Portugalu vrlo su svjesni vremenskih ograničenja u slučaju malene Maddie. Zbog našeg roka zastare postoji vjerojatnost da za nekoliko tjedana osoba odgovorna za nestanak nikad ne bude izvedena pred lice pravde", upozorio je jedan odvjetnik sa sjedištem u Lisabonu. Dana 3. svibnja navršit će se 15 godina otkako je prijavljen nestanak Madeleine McCann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:22