PROMETNI KAOS

Nakon većih zastoja promet ‘normalno teče‘ u britanskoj luci Dover. Torijevci za gužve krive Francuze

Popularna torijevka Liz Truss rekla je da su za poremećaje u luci krive francuske vlasti

Gužva u britanskoj luci Dover

 Gareth Fuller/Pa Images/Profimedia/Gareth Fuller/Pa Images/Profimedia

Promet se stabilizirao u britanskoj luci Dover i očekuju se kratkotrajni redovi od samo sat vremena u nedjelju nakon dva dana velikih gužvi i čekanja.

Promet sada "teče normalno" za razliku od prizora dugih kolona posljednjih dana što je uzrokovalo kaos na putovanju za tisuće ljudi. Krivcima se smatraju dodatne granične provjere nakon brexita i premalo osoblja francuskih vlasti na kontrolnim točkama u Doveru.

U ovo vrijeme, kada za većinu škola u Engleskoj i Walesu počinje raspust, pojačava se promet u luci, odakle polaze trajekti za Francusku. Prije prelaska La Manchea francuski carinici provjeravaju putovnice putnika.

U nedjelju se u luci očekuje više od 6000 turističkih automobila.

"Francuska granica je potpuno operativna i sve teče normalno", rekao je glasnogovornik luke.

"Tijekom dana se očekuju redovi, ali kratkotrajni (kraći od 60 minuta)", dodao je.

Ministrica vanjskih poslova i popularna torijevka Liz Truss rekla je da su za poremećaje u luci krive francuske vlasti kada su je pitali je li brexit razlog prometnog kaosa.

Truss je u subotu rekla da je razgovarala s francuskom kolegicom Catherine Collona koja je na Twitteru objavila da je njihov razgovor bio "dobar".

Britanska luka Dover optužila je još u petak francuske vlasti da "upropaštavaju ljetovanje" mnogim obiteljima zbog nedovoljnog broja carinskog osoblja, što ima za posljedicu duge kolone u tom gradu na jugoistoku Engleske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:54