KREĆE OD PONOĆI

Nakon Velike Britanije, Poljska i Češka zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne prijevoznike

Poljska vlada objavila je da zračni prostor zatvaraju od ponoći

Poljski premijer Mateusz Morawiecki

 Wojtek Radwanski/AFP

Nakon Velike Britanije, Poljska i Češka zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne prijevoznike. Poljska vlada objavila je da zračni prostor zatvaraju od ponoći.

"Naredio sam da se pripremi rezolucija vijeća ministara na temelju koje će se zatvoriti zračni prostor iznad Poljske za ruske zračne prijevoznike", napisao je premijer Mateusz Morawiecki na Facebooku. Glasnogovornik vlade kasnije je na Twitteru napisao da "zabrana stupa na snagu od ponoći".

Isti potez povukla je Češka koja je najavila da od subote obustavlja letove ruskih zračnih prijevoznika. Za sada nema informacija da se na isti korak sprema i hrvatska vlada. Tijekom današnjeg dana na zagrebački aerodrom sletjela su dva leta iz Rusije. Jedan iz Moskve, a drugi iz St. Petersburga.

Prije svakog leta avio kompanija prijavljuje svoj plan leta Eurocontrolu, europskoj organizaciji za sigurnost zračne plovidbe. U slučaju kada je operator leta stavljen na crnu listu neke države, isti planira let drugom rutom kako bi izbjegao zračni prostor kojim mu je zabranjeno prometovati.

Ukoliko bi kompanija ipak pokušala proći zračnim prostorom kojim joj je zabranjeno letjeti, država koja je zatvorila svoj zračni prostor ima legitimno pravo podići svoje vojne avione i prisilno spustiti civilni avion na najbliži aerodrom.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:03