NABAVKA

NAKON VIŠEGODIŠNJE SAPUNICE BUGARI NAPOKON PRELOMILI Kupuju nove borbene avione, Amerikancima će za osam F-16-ica platiti čak 1,25 milijardi dolara!

 
F-16 Viper
 Profimedia, Zuma Press - News

Bugarska vlada je u srijedu donijela odluku o kupovini osam novih američkih borbenih zrakoplova F-16 kompanije Lockheed Martin po cijeni od 1,25 milijardi američkih dolara (1,12 milijardi eura), objavio je zamjenik ministra obrane Atanas Zaprianov. Time je ta država zaključila višegodišnju političku sapunicu o odabiru novog borbenog zrakoplova.

"Vijeće ministara danas je odlučilo potpisati četiri ugovora o nabavci zrakoplova F-16 Block 70 s neophodnom opremom", pojasnio je Zaprianov.

Članica NATO-a od 2004., Bugarska već godinama nastoji zamijeni zastarjelu flotu lovaca MiG-29 iz sovjetskog razdoblja.

Šest zrakoplova su jednosjedi, a dva su dvosjedi i bit će isporučeni najkasnije do 2023. Bit će, između ostaloga, opremljeni projektilima zrak-zrak i zrak-zemlja.

Ovo je najveća vojna kupovina Bugarske od pada komunizma prije 30 godina. Lockheed Martin je krajem prošle godine potpisao sa Slovačkom ugovor o isporuci 14 F-16 za 1,58 milijardi eura.

Inače, F-16 block 70 avioni su prošle godine bili ponuđeni i Hrvatskoj u sklopu natječaja za odabir borbenog aviona za HRZ. Na kraju je bila prihvaćena izraelska ponuda za 12 rabljenih F-16 Barak aviona, ali je posao propao zbog protivljenja proizvođača aviona Lockheed Martina i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 23:56