ODVAŽNA OPERACIJA

Nakon zabrane abortusa meksičke aktivistkinje u SAD krijumčare antibebi pilule: ‘Stižu veoma kreativno‘

- Žene ne bi trebale levitirati među granicama zakona kako bi ostvarile osnovni pristup zdravstvenoj zaštiti!

Demonstranti ispred Vrhovnog suda u SAD-u

 Mario Tama/Afp

Otkako je Vrhovni sud SAD-a poništio presudu Roe protiv Wadea, kojom je svojedobno legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, meksička aktivistička mreža sastavljena od 30-ak različitih organizacija svakodnevno šverca stotine doza antibebi pilula u one američke zemlje u kojima pobačaj više nije dostupan.

Primjerice, pobačaji u Teksasu, uključujući i distribuciju lijekova za pobačaj - najčešće korištenu metodu pobačaja u zemlji - preko noći su stavljeni van zakona nakon presude Vrhovnog suda u lipnju.

"Pilule stižu na tisuće načina, veoma kreativno, u ruke žena koje ih trebaju", kaže Verónica Cruz Sánchez, istaknuta meksička aktivistkinja za pobačaje čija grupa, Las Libres, pomaže u vođenju mreže.

Iako je putovanje iz jedne u drugu saveznu državu radi pobačaja opcija, to nije jednostavno. Stoga se odvažna - i ilegalna - operacija ove meksičke mreže definirala kao opcija za žene koje traže pobačaj u južnom Teksasu i šire, oslanjajući se na model pristupa pobačaju koji već postoji u Meksiku.

Sandra Cardona, čija je grupa Necesito Abortar Mexico dio meksičke mreže za pobačaje, kaže da je samo njena grupa, u tjednu nakon presude Vrhovnog suda, primila više od 70 zahtjeva za pomoć od žena u SAD-u.

"Ono što smo učinili jest da smo im počeli davati opcije", kaže.

image

Protesti protiv poništenja presude Roe vs. Wade

Nathan Howard/Afp

Očekuje se da će pristup Amerikanki pobačaju biti ograničen u najmanje 26 saveznih država. Sljedećih tjedana više planiranih državnih zakona stupa na snagu. Mnogi državni zakoni pritom ne prave razliku između lijekova i kirurškog pobačaja. Dapače, novi zakoni tražit će načine da blokiraju svaku vrst medikamentoznog pobačaja, kao i da pooštre zakonske konsekvence za ljude koji će mimo zakona nastojati pomoći ženama koje žele pobaciti.

Nacionalni odbor za pravo na život, najveća skupina protiv pobačaja u SAD-u, također je sugerirala da bi savezne države trebale proširiti kazne na one ljude ili aktiviste koji pomažu ženama pri ilegalnom pobačaju, a to uključuje i "trgovanje" anti bebi pilulama.

U Teksasu, recimo, zakon iz 2021. već zabranjuje slanje lijekova za pobačaj poštom i prijeti zatvorskom kaznom za svakoga tko daje ili isporučuje tablete, a nije liječnik.

Iako žene u SAD-u, u okviru svojih prava, naravno, mogu putovati u Meksiko pa eventualno tamo obaviti pobačaj, unošenje stranih lijekova u SAD može biti protuzakonito.

"Žene ne bi trebale levitirati među granicama zakona i u strahu od kaznenog progona kako bi ostvarile osnovni pristup zdravstvenoj zaštiti!", komentira Maria Antonieta Alcalde, direktorica jedne aktivističke mreže uključene u šverc pilulama. "No cijeli ovaj slučaj sada akcentira i solidarnost među ženama i predanost feminističkom pokretu!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:23