PROIZVOĐAČI NA NOGAMA

Nakon žita i ukrajinski šećer izazvao pobunu u EU: ‘Znamo da je rat i treba ih braniti, ali što je s nama‘

Na početku ruske invazije na Ukrajinu EU je ukinula uvozne carine na ukrajinski šećer pa se uvoz udeseterostručio

Ukrajinski šećer

 Nina Liashonok/Nurphoto Via Afp

Europska komisija trebala bi nagovoriti Ukrajinu da uvede kvote za izvoz šećera u EU i tražiti od Kijeva da izvozi šećer domaće proizvodnje, uz poštivanje ekoloških propisa EU-a, poručuje udruga proizvođača CEFS.

"Mogu razumjeti da je rat i da moramo braniti Ukrajinu, ali račun ne bi trebali plaćati samo poljoprivrednici i industrija", izjavio je na godišnjem skupu udruge CGB u francuskom Reimsu uzgajivač šećerne repe Guillaume Wullens.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu EU je ukinula uvozne carine na ukrajinski šećer pa se uvoz udeseterostručio, premašivši prošle sezone 400 tisuća metričkih tona.

Nastavio je rasti na početku tekuće sezone i ukrajinski proizvođači procjenjuju da bi mogao dosegnuti 650 tisuća tona u 2023/2024. i premašiti milijun u sezoni 2024/2025. Proizvodnja u Ukrajini raste budući da je šećer danas postiže više cijene nego žitarice i uljarice.

Cijene su pak u međuvremenu pale nakon što je Indija objavila da će šećerane uputiti da se umjesto na etanol fokusiraju na proizvodnju šećera.

Pad cijena brine uzgajivače šećerne repe u EU kojima su nakon nekoliko teških godina ponovno porasli prihodi i šećerane kojima su visoke cijene donijele rekordnu dobit.

"Brine nas pristizanje ogromnih količina ukrajinskog šećera u EU, unatoč kontinuiranom manjku u ponudi na europskom tržištu (...) Nereguliranje (...) uvoza iz Ukrajine nužno će utjecati na cijene šećera", tumači izvršni direktor francuskog proizvođača Tereosa Olivier Leducq.

"Cijene su na fizičkom tržištu već počele padati zbog ukrajinskog uvoza, s rekordnih oko 1.000 eura po toni na oko 800 eura. Na svjetskim pak tržištima i dalje rastu", rekao je analitičar skupine uzgajivača šećerne repe CGB Timothe Masson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:41