‘ROB ZA KRV‘

Namamili čovjeka lažnim oglasom za posao, zavezali ga i mjesecima izvlačili krv iz njega!

Liju su zbog prekomjernog vađenja krvi počeli otkazivati organi, a ruke su mu bile prekrivene modricama od uboda igala

Policija u Kambodži (ilustracija)

 Viralpress/Viral Press/Profimedia

Jednog kineskog zaštitara u Kambodži otela je banda i koristila kao 'roba za krv' nakon što su ga lažnim oglasom za posao namamili u zemlju, piše Daily Mail.

31-godišnjeg muškarca, identificiranog samo po prezimenu Li, držali su u zatočeništvu i šest mjeseci mu svaki mjesec izvlačili oko 700 ml krvi.

Vjeruje se da je banda koja je otela Lija, njegovu krv prodavala privatnim kupcima preko interneta.

Pri normalnom darivanju krvi, obično se uzme oko 400 ml – 300 ml manje od količine koju su uzimali Liju – što je oko osam posto prosječnog volumena krvi odrasle osobe.

Liju, koji je ranije ovoga mjeseca uspio pobjeći bandi, zbog prekomjernog vađenja krvi počeli su otkazivati organi, a ruke su mu bile prekrivene modricama od igala.

Žrtva je rekla Beijing Youth Dailyju da su ga oteli prošlog lipnja nakon što je otišao u jugozapadnu kinesku regiju Guangxi gdje se javio na oglas za posao izbacivača u noćnom klubu.

Li je rekao da ga je kriminalna banda prokrijumčarila u kambodžanski obalni grad Sihanoukville te ga tamo prodala za 18.500 dolara drugoj bandi koja ga je prisilila da sudjeluje u raznim shemama prevara u telemarketingu.

U rujnu su mu njegovi otmičari počeli vaditi krv nakon što je odbio raditi za njih i prikupljati otkupninu, zbog čega je njegov život doveden u opasnost.

Iz Lija je izvađena toliko količina krvi da za to više nisu mogli koristiti vene na njegovim rukama, nego su mu ktv vadili iz glave.

Američki Crveni križ kaže da ljudi ne bi trebali davati krv češće od svakih 56 dana, no Liju je banda vadila krv svaki mjesec.

Li je uspio pobjeći tek kad je jedan član promijenio stranu, a primljen je u bolnicu 12. veljače i sada je u stabilnom stanju.

Li je rekao da ga je banda koristila kao 'roba za krv' kada je odbio sudjelovati u njihovim prevarama. Rekao je da je jedan od članova bande zaprijetio da će ga prodati preprodavačima organa ako im ne da svoju krv i dodao kako su njega i ostale zarobljenike mučili strujom.

Li, koji je prije otmice radio kao zaštitar u Shenzhenu i Pekingu, rekao je da je vidio još najmanje sedam zatočenih muškaraca.

Rekao je da ostalima nisu vadili krv toliko koliko i njemu jer je njegova krvna grupa 0, dakle univerzalna krvna grupa.

'Svi članovi bande su Kinezi. Prema nama su se ponašali jako hladno', rekao je Li. Dodao je da su njega i ostale zarobljenike smatrali 'oruđem za zarađivanje novca'.

Li je rekao da ga je zavarao lažni oglas za posao na kineskoj internetskoj platformi za oglase 58.com.

Ta tvrtka je rekla kineskim državnim medijima u četvrtak da će surađivati ​​s policijom u Kambodži iako 'još nije utvrdila' je li lažni oglas za posao doista bio na njezinoj platformi.

Kinesko veleposlanstvo u Kambodži u četvrtak je u priopćenju potvrdilo dijelove Lijeve priče, ali nije spomenulo stranicu 58.com.

'Kinesko veleposlanstvo u Kambodži još jednom podsjeća kineske građane koji žele raditi u toj zemlji da slijede službene kanale i da ne vjeruju lažnim oglasima za visoko plaćene poslove', stoji u priopćenju.

Sihanoukville je posljednjih godina doživio porast kineskih ulaganja i imigracije, uglavnom u poslovanju s kockarnicama, koje je zabranjeno u kontinentalnoj Kini.

Ilegalne operacije kockanja na internetu usmjerene na tržište kopnene Kine često se vode na prekomorskim teritorijima kao što su Kambodža ili Filipini, gdje je provedba zakona manje stroga.

Odgovor 58.com državnim medijima postao je viralan u petak, te je privukao više od 200 milijuna pregleda na kineskoj društvenoj mreži Weibo, gdje su korisnici optužili 58.com za širok raspon neetičkih postupaka, od velikog broja prevara na platformi do prodaje podataka korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:33