DISKRIMINACIJA

Namibijski sud zabranio gay paru ulazak u zemlju s bebama koje su im rodile surogat majke

Lühl, inače sveučilišni profesor, ustvrdio je da test očinstva ne bi tražili da se radi o samohranoj majci ili heteroseksualnom paru
Phillip Lühl s kćerima Paulom i Mayom
 Luca Sola/Afp/Profimedia

Sud u Namibiji odbio je izdati putne isprave jednom homoseksualcu koji je želio dovesti kući svoje kćeri blizanke iz Južne Afrike gdje su ih rodile surogat majke, piše BBC.

Vlasti kažu da Phillip Lühl mora predočiti genetski dokaz da je on njihov otac prije nego što mogu putovati.

Lühl (38) i njegov suprug, Meksikanac Guillermo Delgado kažu da je to diskriminatorno.

Imena obaju očeva nalaze se na rodnim listovima beba.

image
Phillip Lühl s kćerima Paulom i Mayom
Luca Sola/Afp/Profimedia

Lühl, inače sveučilišni profesor i državljanin Namibije, ustvrdio je da test očinstva ne bi tražili da se radi o samohranoj majci ili heteroseksualnom paru.

Za BBC je rekao da su njegove kćeri trenutno 'bez državljanstva', a prethodno je za AFP rekao da odbijanje Namibije predstavlja 'homofobiju pod okriljem države'.

U Namibiji je seksualni kontakt muškaraca zabranjen, ali se taj zakon rijetko provodi.

image
Phillip Lühl s kćeri Mayom
Luca Sola/Afp/Profimedia

U međuvremenu je susjedna Južna Afrika - gdje se par vjenčao - prva zemlja na svijetu koja je ustavom zabranila diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije još 1996. godine.

Guillermo Delgado nalazi se u Namibiji s dvogodišnjim sinom para, dok je Phillip Lühl zaglavio u Johannesburgu s djevojčicama koje imaju tek pet tjedana.

Namibijska vlada objavila je u ožujku da ministar unutarnjih poslova 'nije pristao na zahtjev za izdavanjem namibijskih putnih isprava blizankama, jer njihovo pravo na namibijsko državljanstvo podrijetlom, nije utvrđeno'.

image
Phillip Lühl i njegova majka Frauke s blizankama
Luca Sola/Afp/Profimedia

Lühl kaže da mu je rečeno da nije slijedio točna pravila prijave i optužuje namibijske vlasti za 'izvlačenje na tehnikalije'.

Prije presude Visokog suda u Windhoeku u ponedjeljak, aktivisti LGBTQ-a osporili su vladin stav, a određeni broj Lühlovih pristaša sudjelovao je u uličnim prosvjedima prije mjesec dana.

O svojim problemima govorio je na Instagramu iz Južne Afrike:

Par ima još jedan otvoren sudski proces u Namibiji, gdje traže državljanstvo za svog dvogodišnjeg sina, rođenog od iste surogat majke u Južnoj Africi.

Kažu da postoji mogućnost da će se žaliti na presudu nakon što je revidiraju njihovi odvjetnici.

Lühl je rekao da bi on i njegova obitelj mogli razmisliti da odustanu od života u Namibiji i odsele se ako izgube na sudovima, rekavši da zemlja nije toliko 'napredna, slobodna i osjetljiva na jednakost' kako to voli misliti.

'Narativ o inkluzivnosti kojim se barata na najvišim razinama, zaista nije prisutan u stvarnosti.'

image
Phillip Lühl razgovara sa suprugom Guillermom putem videoveze
Luca Sola/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:29