TIJESNOM VEĆINOM

Nancy Pelosi ponovno izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma kongresa SAD-a

Demokrati su na izborima u studenom izgubili 11 zastupnika te u Zastupničkom domu sada imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 mjesta
Nancy Pelosi
 Mandel Ngan

Demokratkinja Nancy Pelosi je u nedjelju tijesnom većinom izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma na prvoj sjednici 117. saziva američkog Kongresa.

Za Pelosi se izjasnilo 216 zastupnika dok 209 nije podržalo njen izbor.

Demokrati su na izborima u studenom izgubili 11 zastupnika te u Zastupničkom domu sada imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 mjesta.

Petero demokratskih zastupnika nije, međutim, u nedjelju podržalo Pelosi, dvoje je dalo svoj glas zastupnicima koji se nisu kandidirali, a troje se pri glasovanju samo izjasnilo kao "nazočni".

Novi saziv američkog Kongresa konstituirao se u nedjelju u Washingtonu u napetu ozračju zbog neizvjesnosti tko će imati većinu u Senatu i najave skupine republikanaca da će u srijedu osporiti izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena.

Kontrola Senata ovisit će o dva izbora koja će se u utorak održati u Georgiji na kojima kandidati demokrata moraju osvojiti oba senatorska mjesta kako bi njihova stranka vratila nadzor nad gornjim domom Kongresa SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:25