KRITIZIRALA PEKING

Nancy Pelosi: Sjedinjene Države ne mogu dopustiti Kini ‘novo normalno‘ oko Tajvana

Kina je u srijedu priopćila da je "dovršila razne zadatke" oko Tajvana, ali da će nastaviti redovite ophodnje

Nancy Pelosi

 Anna Moneymaker/Afp

Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u srijedu da Sjedinjene Države ne mogu dopustiti Kini da normalizira novu razinu pritiska na Tajvan koju je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njezina posjeta otoku na koji Peking polaže pravo.

"Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi", rekla je Pelosi na konferenciji za novinare s još četiri člana Predstavničkog doma koji su je pratili na putovanju u Aziju.

Kina je u srijedu priopćila da je "dovršila razne zadatke" oko Tajvana, ali da će nastaviti redovite ophodnje. To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravni otok.

Bijesna zbog prošlotjednog posjeta Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvotnom planu trebale trajati četiri dana.

"Otišli smo tamo pohvaliti Tajvan. Otišli smo tamo pokazati naše prijateljstvo, reći da Kina ne može izolirati Tajvan", rekla je Pelosi.

Nasmijala se kad su je upitali o najavi Kine da će poduzeti sankcije protiv nje i njezine uže obitelji. "Koga briga?" rekla je Pelosi. "To mi je sporedno, nema nikakve važnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2022 23:52