CRNOGORSKA CALAMITY JANE

NAORUŽANA I OPASNA Uhićena pod sumnjom da planira likvidaciju, platila je jamčevinu, umakla policiji i Novu godinu slavila u Dubrovniku

 
Danijela Kisić Petrović
 Screenshot: Facebook

Krajem prošle godine policija crnogorskog primorskog grada Bara dobila je ozbiljna “operativna saznanja” da njihova sumještanka Danijela Kisić Petrović namjerava likvidirati najmanje jednu osobu.

Riječ je o osebujnoj Baranki, amaterskoj slikarici i poduzetnici koja je policiji otprije poznata.

Kada su 17. prosinca banuli u kuću koju u barskom predgrađu Tomba, u ulici Mirovica, 65-godišnja Danijela dijeli sa sinom Kristoforom (30), specijalni policajci imali su što vidjeti. Čini se kako se slikarica pripremala za rat, a ne samo za običnu likvidaciju, jer joj je u kući pronađen pravi arsenal vatrenog oružja.

Specijalci su tako u Mirovici pronašli i zaplijenili automatski pištolj Heckler s dva okvira puna municije, automatski pištolj “škorpion” s tri puna okvira, revolver nepoznate marke u kojem je spremno bilo sedam metaka te više od dvije tisuće komada različitog streljiva za pištolje.

Medijska senzacija

Od ostale opreme, 65-godišnjakinja je imala plinski pištolj, lisičine, kapu fantomku i pribor za čišćenje oružja, a u kući su pronađena i četiri pečata za koje se sumnja da su krivotvoreni. Pretražena je i druga nekretnina koju posjeduje u blizini, no ona je bila “čista”.

Danijela i njezin sin odmah su privedeni u postaju. On je ubrzo pušten jer je utvrđeno da s nedjelima nema nikakve veze, a njoj je istražni sudac u Podgorici odredio jednomjesečni istražni pritvor. No puštena je da se brani sa slobode nakon samo desetak dana iza rešetaka, 29. prosinca prošle godine.

Priča je trenutačno postala medijska senzacija u Crnoj Gori. Internet i novine preplavile su fotografije s Danijelina, u međuvremenu ugašenog Facebook profila. Osebujna slikarica na lice je nanosila goleme količine jake šminke, a ruke je ukrasila skupocjenim, debelim zlatnim satovima, narukvicama, ogrlicama...

Tko je meta?

Crnogorske Vijesti doznale su kako je istoga dana napustila zemlju. To je mogla lako učiniti jer joj je, nakon što je uplatila čak sto tisuća eura jamčevine, sudac omogućio slobodu te joj nije zabranjeno napuštanje zemlje. Danijela Kisić Petrović, koja inače uz crnogorsko ima i slovensko državljanstvo, koje je stekla višegodišnjim radom u hotelima u Portorožu, odmah se zaputila ka hrvatskoj granici.

Novinari Vijesti, s kojima smo u petak razgovarali, objavili su kako je Novu godinu opasna kriminalka dočekala u Dubrovniku. Oni posjeduju fotografiju, koju zasad ne objavljuju, ali je čuvaju za slučaj da ih ona poželi demantirati, na kojoj je vidljivo kako se zabavlja i slavi u Dubrovniku.

Prema njihovim informacijama, 65-godišnjakinja se otad nije vraćala u Crnu Goru. Najveća je vjerojatnost da je i dalje negdje na području Hrvatske, po svoj prilici na jugu naše zemlje, no s obzirom na to da sa slovenskim državljanstvom ima i putovnicu Europske unije, mogla je bez problema otići u bilo koju od zemalja članica, pa i dalje.

U Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova nisu nam mogli odgovoriti imaju li nalog za uhićenje Danijele Kisić Petrović jer kažu kako je to operativni podatak koji ne mogu otkriti, kao ni imaju li bilo kakva saznanja o navedenom slučaju.

Sve u Crnoj Gori, naravno, zanima koga je to osebujna Baranka htjela likvidirati. Dio medija donosi neslužbene informacije kako je u planu bila i jedna otmica, što je razlog zašto su u kući pronađene lisice. Iako policija ne želi odati nikakve informacije, navodno vrlo dobro znaju tko se to našao na meti opasne kriminalke. Priopćili su tek kako nastavljaju s operativnim radom na otkrivanju i sprječavanju kaznenih djela, prenose crnogorski mediji.

Danijela Kisić Petrović je, naime, otprije poznata policiji koja ju dovodi u vezu s najmanje tri kaznena djela. U dva slučaja bila je riječ o paljenju tuđih automobila, dok je u jednom slučaju navodno povezana s postavljanjem eksploziva na jednu kuću u Baru. No policija nikad nije pronašla dovoljno dokaza da se 65-godišnjakinju osudi i zatvori.

Navodno je u više navrata prijetila odvjetnicima, pa čak i sucima koji bi radili na slučaju. Crnogorska “Calamity Jane”, kako su je prozvali lokalni mediji, ima dugogodišnji spor s jednim ništa manje kontroverznim poduzetnikom. Prepiru se oko vlasništva nad vrijednom i vrlo unosnom nekretninom na predjelu uvale Utjeha gdje je godinama bila zakupac na plaži. Svi se pitaju je li vremešna žena odlučila okončati taj spor krvlju...

Naime, tada je poduzetniku, s kojim se spori, a koji je također poznat policiji, pa i hrvatskoj zbog sumnje na kazneno djelo šverca, zapaljen automobil, pri čemu je nastala šteta od oko trideset tisuća eura. Iako je poduzetnik navodno detaljno rekao policiji tko mu je to učinio i prstom izravno upro u “slikaricu”, na neki je način izbjegla kazneni progon i osudu. Dio crnogorskih medija saznaje, pak, kako su meci ovog puta bili namijenjeni nekom drugome, ne navodeći detalje.

Slikarska magija

Ona je, pak, na sudu u ovom posljednjem slučaju priznala kazneno djelo nezakonitog držanja oružja, no porekla je da bi ikoga htjela likvidirati. Rekla je da je oružje pripadalo njezinu pokojnom rođaku, časniku Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji je tijekom rata pobjegao iz sukobima zahvaćenog područja.

Danijela Kisić Petrović i sin Kristofor inače su, svaki s po 50 posto, vlasnici tvrtke Danfor za trgovinu, posredovanje i usluge. Tvrtka je registrirana na istoj adresi u Mirovici gdje im je i kuća. No osim osnovnih podataka da je osnovana 2005. godine, o poslovanju tvrtke nemoguće je doznati išta više. Majka i sin podjednako su vlasnici te podjednako ovlašteni za zastupanje tvrtke. Nema informacija o poslovima, financijskim rezultatima, eventualnim sudskim procesima...

Također, imala je i tvrtku Maxfor za poslovanje u turizmu, registriranu u Sloveniji, no ta je tvrtka ugašena. Svojedobno je nagrađena prvim mjestom na jednom internetskom izboru za apstraktne likovne umjetnike. Slikala je cvijeće, a tada je, ushićena što je pobijedila, žiriju otkrila malu tajnu kako njena slikarska magija počinje “kada u boju doda malo 91-postotnog alkohola”. Pritom se predstavila kao Danijela iz Slovenije, ne Crne Gore.

Kako doznajemo, Danijela Kisić Petrović poznata je i u Dubrovniku gdje su je prije dvije godine tražili zbog sudskog spora koji je inicirala lokalna komunalna tvrtka. U to je vrijeme, naime, navodno imala kuću na području Dubrovnika. Što se poslije događalo, odnosno je li i dalje vlasnica te kuće, nismo uspjeli doznati. Spor se, doznajemo, vodio radi utvrđivanja prava vlasništva, što je očigledno nešto s čime Baranka često ima problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:39