IZVANREDNO STANJE

Naoružani napadači u Ekvadoru zauzeli TV studio u prijenosu uživo, na ulicama vlada kaos!

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa izdao je dekret ranije u utorak klasificirajući 22 bande kao terorističke organizacije

Peru

 /X

Peruanska vlada proglasila je u utorak izvanredno stanje duž svoje sjeverne granice s Ekvadorom dok se razbuktava val nasilja za koji su uglavnom krive kriminalne skupine u susjednoj državi.

Premijer Alberto Otarola objavio je to, ističući da će proglašenje izvanrednog stanja rasporediti neodređeni broj vojnih postrojba kao potporu redarstvenim snagama.

Peruanski ministri obrane i unutarnjih poslova također će otputovati na granicu kako bi koordinirali operacije, rekao je premijer.

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa izdao je dekret ranije u utorak klasificirajući 22 bande kao terorističke organizacije, ubrzo nakon što su naoružani napadači zauzeli TV studio u prijenosu uživo, u najnovijem primjeru eskalacije bezakonja u zemlji.

Naime, skupina naoružanih i maskiranih muškaraca upala je u utorak u prostorije televizijske postaje TC u gradu Guayaquilu u Ekvadoru te za vrijeme prijenosa uživo zaprijetila zaposlenicima TC-a, piše BBC.

Naoružani su muškarci zaposlenicima TC-a naredili da legnu na pod, a zatim je prijenos prekinut.

BBC javlja da su na muškarci kasnije napustili prostorije televizijske postaje. Trideset minuta nakon što su napadači upali u TV postaju, u nju je ušla policija.

Ranije istog dana, peruanski je ministar unutarnjih poslova naredio je "odmah" raspoređivanje redarstva na granici u pokušaju jačanja sigurnosti.

Lov na Fita

U Ekvadoru je trenutno na snazi 60-dnevno izvanredno stanje. Ono je proglašeno u ponedjeljak, i to nakon što je osuđeni vođa bande Los Choneros José Adolfo Macías Villamar u nedjelju nestao iz ćelije u zatvoru u kojemu je služio kaznu.

Nakon što je proglašeno izvanredno stanje, bande su otele najmanje sedam policajaca. Video koji kruži društvenim mrežama prikazuje trojicu otetih policajaca kako sjede na zemlji s uperenim pištoljem u njih dok je jedan prisiljen čitati izjavu upućenu predsjedniku Noboi, prenosi AFP.

"Navijestili ste rat, dobit ćete rat", čita časnik. "Proglasili ste izvanredno stanje. Proglašavamo policiju, civile i vojnike ratnim plijenom."

Policija je naredila evakuaciju vladinog kompleksa u Quitu zbog sigurnosnih razloga, a stanovnici Quita rekli su novinskoj agenciji Reuters da je grad u kaosu nakon vijesti o napadu na TV postaju u Guayaquilu.

Osam ljudi je ubijeno, a troje je ozlijeđeno u napadima povezanim s kriminalnim skupinama u Guayaquilu u utorak, dok su dva policajca ubili "naoružani kriminalci" u obližnjem gradu Nobolu, priopćila je policija.

Nejasno je je li incident u TV studiju u Guayaquilu povezan s nestankom iz zatvora u istom gradu Choneros Adolfa Macíasa Villamara ili Fita, kako je poznatiji.

Uveden je i noćni policijski sat u pokušaju suzbijanja nasilja nakon Fitova bijega. Snage sigurnosti pokušavaju ponovno uspostaviti red u najmanje šest zatvora u kojima su u ponedjeljak izbili neredi.

Gotovo 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narkobosa, pobjeglo je u utorak iz zatvora u gradu Riobambi.

Objavljujući video uhićenih osumnjičenika na društvenim mrežama, policija je rekla da će počinitelji biti "kažnjeni za teroristička djela".

Zatvorske bande

Posljednjih su godina zatvori u zemlji bili pogođeni nasilnim svađama između zatvorenih članova suparničkih bandi, što je često rezultiralo višestrukim masakrima zatvorenika.

Chonerosi su moćna zatvorska banda za koju se smatra da stoji iza mnogih smrtonosnih pobuna i zatvorskih tučnjava koje su posljednjih godina izbile u zatvorima u Ekvadoru.

Smatra se da je Fito pobjegao samo nekoliko sati prije planiranog transfera. Dvojica zatvorskih čuvara privedena su zbog sumnje da su mu pomogli u bijegu.

Njegov bijeg također je udarac za vladu predsjednika Noboe, koji je prisegnuo u studenom nakon pobjede na izborima okaljanim ubojstvom predsjedničkog kandidata i novinara Fernanda Villavicencia.

Villavicencio je prijavio da mu je Fito prijetio smrću samo nekoliko dana prije nego što je ubijen dok je napuštao predizborni skup u Quitu.

SAD je rekao da osuđuje "bezobrazne napade" u Ekvadoru i da "tijesno koordinira" s predsjednikom Danielom Noboom i njegovom ekvadorskom vladom i da je "spreman pružiti pomoć".

Ekvador je jedan od vodećih svjetskih izvoznika banana, ali izvozi i ulje, kavu, kakao, škampe i riblje proizvode. Porast nasilja u andskoj državi, unutar i izvan njezinih zatvora, povezan je sa borbom između narko-kartela, stranih i lokalnih, oko kontrole putova kokaina u SAD i Europu.

Kinesko veleposlanstvo u Ekvadoru bit će privremeno zatvoreno

Kinesko veleposlanstvo i generalni konzulati u Ekvadoru bit će privremeno zatvoreni od 10. siječnja do daljnjega, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Suočen s eskalacijom nasilja posljednjih dana, ekvadorski predsjednik Daniel Noboa potpisao je izvršni dekret, proglašavajući južnoameričku zemlju u stanju "unutarnjeg oružanog sukoba", identificirajući nekoliko skupina organiziranog kriminala kao terorističke organizacije i nedržavne zaraćene strane.
Predsjednik je naredio oružanim snagama da djeluju u okviru međunarodnog humanitarnog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:02