DRAMA U AMSTERDAMU

Naoružani otmičar potrčao za odbjeglim taocem, pokosio ga policijski auto: ‘Bio je to bijeg heroja‘

U djeliću sekunde izbjegao je puno ozbiljniju krizu, inače bi to bila još duža i gadnija noć, rekao je šef policije Frank Paauw

talačka kriza u Amsterdamu

 Laurens Bosch/ANP MAG/ANP via AFP

Amsterdamska policija u srijedu je taoca, kojega je držao naoružani napadač u trgovini Apple u glavnom gradu Nizozemske, proglasila herojem nakon što je pomogao okončati napetu, višesatnu krizu. Podsjetimo, 27-godišnji muškarac s pištoljem i poluautomatskim oružjem kasno u utorak ušao je u trgovinu, uzeo Bugarina za taoca i zatražio 200 milijuna eura u kriptovaluti.

Policija je pozvana u zgradu u 17,30 sati nakon što je maskirani osumnjičenik ušao u trgovinu u četvrti Leidseplein. Odmah je uslijedila evakuacija tijekom koje je 70-ak ljudi pobjeglo iz zgrade, a četiri osobe sakrile su se u ormar.

Pet sati kasnije, osumnjičeni je zatražio vodu. Na snimci s nadzorne kamere vidi se kako se talac saginje kako bi dohvatio vodu, a zatim bježi iz zgrade. Osumnjičeni je izjurio za njim, da bi ga potom udario policijski automobil. Dok je ležao na cesti osvijetljen laserima policijskih snajpera, pregledao ga je robot kako bi se utvrdilo ima li na sebi ikakav eksploziv.

image

talačka kriza u Amsterdamu

Laurens Bosch/ANP MAG/ANP via AFP

- Talac je odigrao ulogu heroja. Pozdravljamo njegovu hrabrost. U djeliću sekunde izbjegao je puno ozbiljniju krizu, inače bi to bila još duža i gadnija noć - rekao je šef policije Frank Paauw na konferenciji za novinare. Dodao je kako je osumnjičeni bio uperio automatsko oružje u policajce, ali specijalne jedinice brzo su stigle na mjesto događaja i ogradile područje oko trgovine.

Policija je potvrdila da je osumnjičeni nosio eksplozivnu napravu. Nakon što ga je udario automobil, teško ozlijeđen prevezen je u bolnicu. Odmah je započeta opsežna istraga.

- Što se tiče mogućeg motiva, sve opcije su otvorene - izvijestila je policija i dodala kako su pretražene najmanje dvije kuće u nizozemskoj prijestolnici, prenosi The Guardian.

Sve Appleove trgovine diljem Nizozemske u srijedu su bile zatvorene. Poslovnica u kojoj se odvijala talačka kriza ostaje zatvorena do četvrtka, priopćila je tvrtka.

Inače, četvrt Leidseplein popularna je među turistima, a incident se dogodio blizu mjesta gdje je prošle godine ubijen poznati nizozemski kriminalistički reporter Peter R de Vries.

- Baš kad se grad trebao ponovno otvoriti i vratiti normalnom životu, nasilje se ponovno pojavljuje u srcu Amsterdama - izjavio je kasno u utorak zamjenik gradonačelnika Amsterdama, Rutger Groot Wassink, a nizozemski ministar pravosuđa Dilan Yeşilgöz-Zegerius pohvalio je brzu akciju policije.

- Njihova kontrolirana i odlučna akcija ne zaslužuje ništa osim komplimenata. To je spriječilo najgori scenarij - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:20