INCIDENT NA ISTOKU ZEMLJE

NAPAD NA AMERIČKE VOJNIKE Muškarac odjeven u afganistansku uniformu strojnicom ubio dvoje i ranio šestero

 Wakil Kohsar / AFP

Dvojica američkih vojnika ubijena su, a šestorica ranjena u afganistanskoj pokrajini Nangarhar na istoku zemlje, rekao je američki dužnosnik. Incident se dogodio u subotu u okrugu Širzad kad je muškarac u afganistanskoj uniformi pucao iz strojnice na združene američke i afganistanske snage, rekao je glasnogovornik američke vojske u Afganistanu pukovnik Sonny Leggett.

Ranjenim vojnicima pružena je liječnička pomoć, dodao je.

Međutim u drugim izvješćima sugerira se da je pucnjava između afganistanskih i američkih snaga za vrijeme zajedničke operacije izazvala žrtve na objema stranama.

- Još prikupljamo informacije pa se još ne zna uzrok ili motiv napada - rekao je Leggett dodavši da se "incident istražuje".

U prvotnoj izjavi u subotu, Leggett je priopćio da su združene snage bile zahvaćene u izravnoj vatri. Ne zna se jesu li u pozadini pucnjave talibani, ili je uzrok bila svađa između savezničkih snaga - afganistanskih i američkih.

Nangarhar je među nemirnijim pokrajinama gdje su uporišta i talibana i militanata Islamske države. Od početka 2020. četvorica američkih vojnika poginula su u Afganistanu u incidentima povezanim s borbenim djelovanjem, a 20 ih je poginulo prošle godine. U Afganistanu je smješteno oko 12.000 američkih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:20