SUĐENJE

Napad na Kapitol: Četiri krajnja desničara proglašena krivima za pobunu

Više od 950 pristaša bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa uhićeno je i optuženo za poticanje nereda

Henry ”Enrique” Tarrio

 Eva Marie Uzcategui/Afp

Četvorica pripadnika krajnje desničarske skupine Proud Boys koji su sudjelovali u napadu na američki Kapitol 6. siječnja 2021., proglašeni su u četvrtak krivima za "pobunu", pišu američka glasila, što je veoma rijetka optužba.

Njihov vođa Enrique Tarrio je među četvoricom osuđenika.

Na sudu u Washingtonu sudilo se petorici pripadnika skupine zbog toga što su zajedno s mnoštvom pristaša republikanskog predsjednika Donalda Trumpa stvorili kaos u zgradi Kongresa gdje su zastupnici trebali proglasiti izbornu pobjedu njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Porota se nije mogla dogovoriti o optužbi za "pobunu" za petog optuženika, ali su sva petorica proglašena krivima za ometanje rada Kongresa.

image
Jose Luis Magana/Afp

Nakon napada 6. siječnja 2021. više od 950 pristaša bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa uhićeno je i optuženo za poticanje nereda u sjedištu američke demokracije.

Nakon završetka drugih dvaju postupaka u studenom i u siječnju, šestorica pripadnika druge krajnje desničarske milicije Oath Keepers već su bila osuđena za pobunu, što je točka optužnice za koju je moguća 20-godišnja zatvorska kazna, a obuhvaća planiranje primjene sile protiv vlade.

Teško ju je dokazati i veoma se rijetko rabi, a prethodna kazna za pobunu, prije onih u studenom i u siječnju, izrečena je prije gotovo četvrt stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:30