IZBORI U FRANCUSKOJ

‘Napad‘ na Macrona s oba boka: Nakon desničarke Le Pen, protukandidatkinju dobio i s lijeve strane

Mediji joj ne daju prevelike šanse ukoliko ne uspije ujediniti lijeve struje. Poznata je po istjerivanju auta iz centra Pariza
Anne Hidalgo
 Thomas Samson/Afp/Profimedia

Socijalistička gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo najavila je da ulazi u utrku za predsjednicu države, iako trenutačne ankete pokazuju da je jedna od najmanje popularnih kandidata ljevice.

Očekuje se da će 62-godišnja Hidalgo, koja je u lipnju osvojila drugi gradonačelnički mandat, krajem ovog mjeseca službeno postati predsjednički kandidat Socijalističke partije, nakon stranačkog glasanja.

Rođena kao Ana Maria Hidalgo Aleu u španjolskoj pokrajini Cadiz, Hidalgo je s roditeljima došla u Francusku u dobi od dvije godine. Otac joj je električar, a majka krojačica. Njezina obitelj preselila se u radničku četvrt u Lyonu, a 14-godišnja Ana je službeno promijenila ime u Anne.

"Nisam jedna od ljudi koje su rođene u centrima moći. Imala sam priliku iskoristiti obećanja o stvarnoj jednakosti u obrazovanju. S tugom primjećujem da, kad bih danas stigla u Francusku u istim uvjetima, ne bih imala iste mogućnosti", rekla je Hidalgo dok je govorila o motivaciji za kandidaturu.

Po struci inspektorica za sigurnost i zaštitu zdravlja, Hidalgo je radila u kabinetu ministrice rada Martine Aubry te potom izabrana u gradsko vijeće Pariza 2001. Ubrzo je postala dogradonačelnica socijalističkog gradonačelnika Pariza Bertranda Delanöea te ga je, nakon dva mandata, 2014. godine naslijedila na mjestu gradonačelnice.

Najpoznatija je po uvođenju raznih mjera za zaštitu okolišu zbog kojih je istodobno privukla simpatije ekološki osviještenih građana, ali i navukla kritičara koji ju prozivaju da je "protiv automobila".

Hidalgo je nedavno uvela ograničenja brzine na 30 km/h diljem Pariza, najavila zabranu dizelskih vozila do 2024. godine, uvela plaćanje parkiranja za motocikle i skutere te povećala cijenu parkiranja za automobile. Prošle je godine iskoristila pandemiju kako bi udvostručila svoje napore da postavi nove biciklističke staze po cijelom gradu.

Tijekom njezina mandata, Pariz se suočio s mnogim izazovima – teroristički napadi 2015., prosvjedi protuvladinih žutih prsluka, požar katedrale Notre Dame 2019. godine i pandemija koronavirusa. Hidalgo se nada da će ju iskustvo vršiteljice dužnosti čelnice glavnoga grada dovesti u palaču Élysée, kao što je to učinio Jacques Chirac koji je 1995. postao predsjednik nakon 18 godina rada kao gradonačelnik.

Hidalgo ne ide na ruku to što izvan Pariza malo tko zna za nju. Kritičari je nazivaju nekarizmatičnom osobom koja je na sebe navukla bijes vozača koji se zgražaju nad kampanjom da iz grada istjera sva motorna vozila.

Trenutačno, manje od četvrtine francuskih birača se identificira s ljevicom. Samo oko pet posto birača izabralo bi Hidalgo u prvom krugu, u usporedbi s 11 posto za Jean-Luca Mélenchona, vođu radikalne ljevice Nepokorena Francuska, i osam posto podrške za kandidata zelenih Yannicka Jadota.

Ranije ovog mjeseca, anketa Ipsosa dala je Hidalgo podršku od devet posto, što ju je smješta na peto mjesto liste potencijalnih kandidata. Predsjednički izbori su planirani za travanj 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:51