NOVO NASILJE NA ISTOKU EUROPE

NAPAD U UKRAJINI Separatisti raketirali konvoj s izbjeglicama, pobijena djeca i žene

Armed masked men who call themselves members of Ukraine's disbanded elite Berkut riot police force stand at their checkpoint under a Russian flag on a highway that connect Black Sea Crimea peninsula to mainland Ukraine near the city of Armyansk, on February 28, 2014. The spiralling tensions in a nation torn between the West and Russia took today a severe new turn when Ukraine's interim president Oleksandr Turchynov accused Russian soldiers and local pro-Kremlin militia of staging raids on Crimea's main airport and another base on the southwest of the peninsula where pro-Moscow sentiments run high. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
 VIKTOR DRACHEV

Rakete i minobacači pogodili su konvoj s ukrajinskim izbjeglicama koje su bježale iz Luhanska u istočnoj Ukrajini, grada u kojem je posljednjih mjeseci posebno teška situacija. Mnogo je civila ubijeno, među kojima žene i djeca, rekao je vojni glasnogovornik Andrej Lisenko. Detalji napada još nisu poznati, a ukrajinske vlasti tvrde kako su ga izveli proruski pobunjenici.

Pobunjeničke snage izvijestile su samo kako je došlo do izmjene vatre, prenosi Reuters.

Grad Luhansk još drže pobunjenici. Prema posljednjim informacijama, lokalnom stanovništvu kronično nedostaje vode, hrane, a nemaju niti struje.

Ukrajinska vojska objavila je također da je tijekom noći okružila grad Horlivku i zauzela nekoliko manjih naselja na istoku zemlje.

Vojska je uz to objavila da sumnja da su pobunjenici jugoistočno od Donecka, u blizini sela Novokaterinivka, prvi put uzvratili snažnim ruskim raketnim sustavom Uragan. Podaci o žrtvama nisu objavljeni.

Horlivka, grad s više od 230.000 stanovnika koji je u rukama pobunjenika od prvih dana sukoba, strateški je važan jer se nalazi sjeverno od glavne ceste koja povezuje Doneck i Luhansk.

Podsjetimo, sinoć su se u Berlinu sastali ukrajinski, ruski, njemački i francuski ministri vanjskih poslova. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako je nakon razgovora u Berlinu postignut dogovor o dostavi ruske humanitarne pomoći na istok Ukrajine. No, dodao je kako nikakav dogovor o prekidu vatre nije postignut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:55