NAPAD NOŽEM

Napadač u Kataloniji djelovao sam, ne pripada islamističkoj ćeliji

Ilustracija
 Pablo Blazquez Dominguez / 2014 Getty Images

Napadač nožem na policijsku stanicu u ponedjeljak u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, djelovao je sam i ne pripada nikakvoj islamističkoj ćeliji, priopćila je katalonska policija nakon što je pretražila stan napadača.

U njegovom stanu u mjestu Cornellá de Llobregat, predgrađu udaljenom desetak kilometara od Barcelone, nisu pronađeni eksploziv niti oružje. Muškarac je identificiran kao 29-godišnji Abdelouahab Taib, španjolski državljanin porijeklom iz Alžira.

Policija je tijekom dana priopćila kako je on počinio teroristički napad kada je u rano jutro došao na vrata policijske postaje u Cornellí. Vrata su bila zatvorena pa je pozvonio na portafon. Javio mu se dežurni agent s porte a Taib je inzistirao da mora nešto pitati. Kada mu je policajac otvorio vrata on ga je napao nožem.

„Napao ga je nožem većih razmjera pa je naš agent vatrenim oružjem morao suzbiti taj napad. Napadač je viknuo Allah je velik te još nešto što naš agent nije razumio. Osoba je, nažalost, ubijena a našem agentu je pružena psihološka pomoć“, rekao je načelnik katalonske policije Rafael Comes.

Nakon toga su pozvane na oprez sve policijske postaje u Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora. Taib je živio u Cornellí te nije bio kažnjavan.

Njegova supruga je rekla katalonskoj policiji kako se namjeravao ubiti jer je bio homoseksualac, izvijestile su novine La Vanguardia, sa sjedištem u Barceloni, pozvavši se na izvor iz istrage. Ona je navodno rekla istražiteljima kako je Taib nekoliko puta pokušao oduzeti si život. Prije godinu dana otkrila je da je njen suprug homoseksualac što joj je on nedavno i priznao nakon čega je njihov odnos zahladnio dok se konačno nisu rastali, ispričala je istražiteljima.

Smatra pak da se htio ubiti zbog sramote s kojom se suočavao u lokalnoj muslimanskoj zajednici a da je napadom na policijsku postaju možda htio prikriti suicid. Nadalje, rekla je da se Taib možda oženio njome kako bi stekao španjolsko državljanstvo.

Susjedi su ispričali kako je ondje živio barem osam godine ta je s njima imao dobar odnos. Policija nastavlja istragu a njeno službeno očitovanje o onome što se dogodilo tek se očekuje.

Napad je uslijedio godinu dana nakon islamističkih napada u Kataloniji. Prije tri dana su u Barceloni i primorskom gradiću Cambrils obilježeni napadi vozilima i hladnim oružjem u kojima je grupa muškaraca ubila 16 prolaznika a 137 ozlijedila. Dio napadača, pripadnika jedne ćelije koja je planirala šire napade u Kataloniji, je tada ubijen a dio se nalazi u pritvoru dok traje suđenje.

To je bio najkrvaviji teroristički napad u Španjolskoj od 2004. kada su u madridskoj podzemnoj željeznici aktivirane bombe. Od tada je u Španjolskoj, pod sumnjom za terorizam, uhićeno 770 osoba, izvijestila je La Vanguardia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:28