DESECI MRTVIH

Napadači koji su detonirali bombe u Bruxellesu osuđeni na kazne od 20 godina do doživotnog zatvora

Osuđujuće presude je sud u Belgiji donio krajem srpnja, nakon dugog suđenja i 19 dana vijećanja porote

Salah Abdeslam

 Irina Kalashnikova/Afp

Belgijski sud osudio je u petak osmoricu islamista na dugogodišnje zatvorske kazne u najvećem sudskom postupku vezanom uz islamističke bombaške napade 2016. u Bruxellesu u kojima je ubijeno 32 ljudi, a stotine su ozlijeđene, javila je novinska agencija Belga.

Šestorica muškaraca su proglašena krivima za ubojstvo i pokušaj ubojstva sudjelovanjem u dva bombaška napada u briselskoj zračnoj luci i u podzemnoj željeznici 22. ožujka 2016. Kazne se kreću od 20 godina do doživotnog zatvora.

Među osuđenima je Salah Abdeslam, glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Nakon bijega iz Pariza uhićen je u Bruxellesu, četiri dana prije napada u Belgiji.

Sud je smatrao da mu nije potrebna dodatna kazna s obzirom da su ga Francuzi za terorističke napade u Parizu prošle godine osudili na doživotni zatvor. U odvojenom je postupku ranije dobio 20 godina zatvora za ubojstvo i pokušaj ubojstva u Bruxellesu.

Osuđujuće presude je sud u Belgiji donio krajem srpnja, nakon dugog suđenja i 19 dana vijećanja porote.

Još jedan od onih koji su proglašeni krivima za oba bombaška napada, Mohamed Abrini, identificiran je na video-kamerama kako bježi iz zračne luke Zaventem kada njegov eksploziv nije eksplodirao.

Napadi u razmaku od sat vremena

Postao je poznat kao "čovjek sa šeširom" i bio je među nizom osumnjičenika uhićenih u Bruxellesu nekoliko tjedana kasnije.

Još četiri muškarca proglašena su krivima za terorističko ubojstvo: Oussama Atar, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi i Bilal El Makhoukhi.

Krayem je viđen s bombašem iz metroa koji se raznio u Maelbeeku. Ali Ataru, belgijsko-marokanskom džihadistu za kojeg se vjeruje da je planirao napade na Pariz iz Sirije, suđeno je u odsutnosti i vjeruje se da je umro u Siriji.

Napadi u Bruxellesu dogodili su se u razmaku od sat vremena 22. ožujka 2016. godine.

Dvije bombe eksplodirale su malo prije osam sati ujutro na suprotnim krajevima dvorane za odlaske u zračnoj luci Zaventem, ubivši 16 ljudi.

Zatim se, nešto više od sat vremena kasnije, dogodila nova eksplozija u vlaku na stanici podzemne željeznice Maelbeek, u europskoj četvrti Bruxellesa, u blizini europskih institucija. U tom je napadu poginulo još 16 ljudi.

Na sudu se čulo da još četiri osobe, koje su umrle u godinama nakon bombaških napada, također treba smatrati žrtvama napada, čime se broj mrtvih popeo na 36.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:20