RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Napadi na ukrajinske gradove; Zelenski oštro prozvao Zapad: Vi igrate ‘ping-pong‘, a ljudi ginu

Ključne događaje 32. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Ukrajinski vojnici u Harkivu; u napadu oštećen spomenik žrtavama holokausta; ozlijeđena žena u Kijevu

 Profimedia

Ključni događaji dana:

- 32. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Kasno navečer napadnut je niz gradova i naselja u Ukrajini

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je veliki intervju za ruske medije u kojem je poručio da je Ukrajina spremna razmatrati poziciju neutralnosti zemlje. Kremlj je intervju domah zabranio. Što je sve Zelenski poručio možete pročitati OVDJE.

- Čelnik samozvane Luganske Narodne Republike najavio referendum o priključenju Rusiji, kasnije je to povukao

- Šef ukrajinske vojne obavještajne službe najavljuje gerilski rat protiv Rusa za koje tvrdi da Ukrajinu pokušavaju rascijepiti na dva dijela prema 'korejskom scenariju'

- Gradonačelnik Černihiva tvrdi: 'Potpuno smo okruženi ruskim snagama'

- Kremlj je ponovio tezu o uporabi nuklearnog oružja u ratu s Ukrajinom

image

Černihiv

Dimitar Dilkoff/AFP


NOVO 0:10 - U novom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Zapad za nedostatak hrabrosti, piše Sky News.

Zelenski je opet zamolio da se Ukrajini pošalju borbeni avioni i tenkovi te poručio da Zapad "igra ping-pong s time kako dostaviti avione i drugo obrambeno oružje Ukrajini, a istovremeno Rusi u zračnim napadima ubijaju civile"

- Danas sam razgovarao s braniteljima Mariupolja, njihova odlučnost, herojstvo i čvrstina su zapanjujući. Kada bi samo oni koji 31 dan razmišljaju kako nam dati nekoliko desetaka aviona i tenkova imali njihovu hrabrost, poručio je Zelenski referirajući se na više neuspješnih pokušaja, to jest "shema" kojima bi se MiG-ovi 29 iz Poljske, a možda i Slovačke i Bugarske dostavili Ukrajini. Poljaci su to pokušali učiniti preko američke vojne baze u Njemačkoj, ali je plan propao nakon što je Pentagon prijedlog odbio.


23:58 - Promjena režima u Rusiji nije cilj NATO-a, unatoč njezinoj invaziji na Ukrajinu, rekao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz.

Promjena režima u Rusiji "nije cilj NATO-a, ni američkoga predsjednika", izjavio je kancelar za njemačku mrežu ARD.

"Imao sam priliku dugo razgovarati s njim u Bijeloj kući i raspravljali smo i ovim pitanjima", dodao je.

Joe Biden rekao je u subotu u Varšavi da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne bi smio ostati na vlasti". Bijela kuća nakon toga je objavila da američki predsjednik nije pozvao na "promjenu režima".


23:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da su neki ruski poduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njezinoj vojsci.

U razgovoru s ruskim glasilima putem video veze, Zelenski je rekao da je dobio "signale" nekoliko ruskih poduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča, bliskog Vladimiru Putinu, koji je pod sankcijama Europske unije i Velike Britanije. Više pročitajte OVDJE.


22:44 Moskva pokušava svim silama sakriti broj poginulih ruskih vojnika na ukrajinskom tlu. No, sve je više izvješća koja pokazuju da se mrtvačnice u Bjelorusiji gomilaju tijelima, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čak tvrdi da su Rusi sa sobom donijeli komoru za kremaciju.

Bjeloruski mediji pišu kako se pod okriljem noći brojni ruski vojnici prebacuju preko granice u bjeloruske klinike, često bez ruku i nogu. Dolaze dezorijentirani, dehidrirani i gladni. Mnogi od njih su još uvijek djeca, 19-godišnjaci koji jedino traže da nazovu roditelje, piše u svom nedjeljnom izdanju Times. Više pročitajte OVDJE.


22:42

Rusija pokušava Ukrajinu rascijepiti na dva dijela ne bi li kreirala područje pod vlastitom kontrolom nakon što joj nije pošlo za rukom okupirati cijelu državu, smatra čelnik ukrajinske vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov.

"Nakon neuspjeha oko Kijeva i nemogućnosti rušenja središnje vlade Ukrajine, Putin već mijenja glavne operativne smjerove - jug i istok. Ima razloga vjerovati da razmišlja o 'korejskom' scenariju za Ukrajinu. To jest, pokušat će nametnuti razdjelnicu između neokupiranih i okupiranih regija naše zemlje.

U stvari, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini.Više pročitajte OVDJE.


22:35 Guardian javlja kako su se prije sat vremena oglasile sirene u brojnim ukrajinskim gradovima. Nakon toga su uslijedili žestoki napadi na brojna naselja. Zasad nije poznato koja su sve naselja napadnuta, kao ni koliko je vojnih i civilnih žrtava. Guardian izvještava da je do napada najvjerojatnije došlo u Žitomiru, Kijevu, Lutsku i Rivnu.


21:45 - Veliki intervju koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao za četiri ruska medija preslušava naš novinar Inoslav Bešker. Razgovor traje čak sat i pol, a neke od najzanimljivijih dijelova možete pročitati OVDJE.


21:42 Sky News javlja kako je ukrajinski predsjednik priznao da je nemoguće otjerati rusku vojsku sa cijelog teritorija Ukrajine, rekavši kako bi sam pokušaj takve akcije značio početak Trećeg svjetskog rata.

Dodao je kako pokušava doći do kompromisa sa Moskvom oko statusa Donbasa, koji je pod djelomičnom kontrolom ruskih separatista još od 2014. No, želi da se ruske trupe maknu s područja koja su okupirale od početka invazije.


21:34 Ruske vlasti blokirale su pristup internetskim stranicama dnevnika Bild u Rusiji, priopćila je izdavačka kuća Axel Springer u nedjelju.

"Blokada domene bild.de od strane ruske cenzure je potvrda našeg novinarskog djelovanja i rada u korist demokracije, slobode i ljudskih prava", rekao je glavni urednik Bilda Johannes Bolt.

On je potvrdio vijest ruske agencije Interfax koja je prije toga javila kako je rusko državno odvjetništvo naložilo blokadu Bildovih stranica. Bild od početka rata u Ukrajini na svojim stranicama objavljuje i tekstove na ruskom jeziku namijenjene korisnicima u Rusiji.

Johannes Bolt je rekao kako će se Bild i dalje truditi ruskim građanima nuditi novosti i činjenice "koje nemaju veze s ruskom propagandom".

On je preko Twittera korisnike u Rusiji pozvao da Bild i dalje prate preko Telegram kanala.


21:10 Objavljeni su dijelovi zabranjenog intervjua Zelenskog ruskim novinarima. U njemu je rekao kako je Putin očigledno očekivao da će Ukrajina odmah pasti, te da su u ranijim konvojima našli čak i paradne uniforme, što bi sugeriralo da su bili spremni na pobjednički marš do kojeg ipak nije došlo.

Rekao je također da su ulice Mariupolja prepune leševa, kako Ukrajinaca tako i Rusa.

- Rusi ne odnose leševe svojih mrtvih, ali ne dozvoljavaju ni nama da pokupimo leševe naših boraca i civila, kao ni da pomognemo ranjenima - kazao je ukrajinski predsjednik, javljaju mediji.


20:55 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonski u nedjelju je telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom poručivši mu kako je nužno uspostaviti prekid vatre i rješenje humanitarne krize u Ukrajini, priopćili su iz njegovog ureda, a prenosi Guardian.

- Erdogan je prenio svoju zabrinutost oko nužnosti prekida vatre između Ukrajine i Rusije, implementacije mira te poboljšanja humanitarnog stanja u regiji - rekli su iz ureda turskog predsjednika. Dodali su kako se on složio da se nova runda mirovnih pregovora održi u Istanbulu.


20:32 U 'zabranjenom intervjuu' za ruske medije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno je rekao kako je spreman razgovarati o statusu neutralnosti Ukrajine, javlja britanski The Guardian.

No, postavio je uvjet da u tim pregovorima sudjeluje i treća strana kao garancija, kao i da se o tom pitanju u Ukrajini provede referendum.

U video-razgovoru s ruskim novinarima Zelenski je rekao kako je ruska invazija izazvala golema oštećenja, čak i u gradovima sa ruskim stanovništvom, te da je šteta veća nego u ruskom ratu sa Čečenijom.


20:27 Kako javlja Croatian Aviation, ruska kompanija Aeroflot danas je obavila posljednji let između Zagreba i Moskve.

Posljedično, svi djelatnici ovog avioprijevoznika dobili su otkaz, čime je Aeroflot nakon dugog niza godina privremeno praktički prestao poslovati u Republici Hrvatskoj. Ovaj je avioprijevoznik imao dva ureda u Zagrebu, u centru grada te u samoj zračnoj luci, gdje su djelatnici bili prisutni tijekom samih operacija, a u trenutku kada Aeroflot nije prometovao prema Zagrebu zbog COVID-19 pandemije, djelatnici su uspjeli zadržati radni odnos.

Prije početka rata u Ukrajini Aeroflot je bilježio odlične rezultate na liniji između Zagreba i Moskve, mijenjajući tip zrakoplova na A321 i A330, prije svega zbog povećane potražnje jer su ruski državljani dolazili primiti cjepivo protiv COVID-19 u glavni grad Hrvatske.


19:36 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je veliki intervju za najmanje četiri ruska medija (Meduza, ugašeni Tv Dožd, Novaja Gazeta i specijalni korespondent Kommersanta). U intervjuu koji traje više od 90 minuta govorio je o ruskoj invaziji na njegovu zemlju. No, vrlo brzo javili su se ruski medijski regulatori koji su zabranili objavu razgovora rekavši kako nije dopušteno emitirati intervjue sa Zelenskim.

U kratkoj izjavi koju je agencija za nadzor medija objavila na društvenoj mreži i na svojoj mrežnoj stranici navodi se da je mnogo ruskih medija već intervjuiralo Zelenskog.

"Roskomnadzor upozorava ruske medije da se trebaju suzdržati od objavljivanja tog intervjua", navodi agencija no ne navodi razlog zbog čega objavljuje to upozorenje.


19:09 Vlasti Luganske Narodne Republike u ovom trenutku ne vrše pripreme za održavanje referenduma o stupanju u sastav Rusije, priopćio je lider LNR Leonid Pasečnik.


19:00 - Izaslanstva Rusije i Ukrajine održat će uživo u Turskoj novi krug pregovora od ponedjeljka do srijede, najavio je u nedjelju jedan od ukrajinskih pregovarača David Arakhamia.

I glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga citiraju ruske agencije, objavio je održavanje novog kruga pregovora, ali je najavio da će to biti u utorak i srijedu ne navodeći mjesto.

"Pregovorima na videokonferenciji odlučeno je da će se idući krug održati u Turskoj od 28. do 30. ožujka", objavio je David Arahamia na Facebooku. Više pročitajte OVDJE.


18:53 Mirni skup potpore Ukrajini održan je u nedjelju u Osijeku, a ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič istaknuo je kako se protiv Ukrajine ne vodi samo rat, nego i genocid protiv Ukrajinaca, ali da će se, unatoč tome, Ukrajina obraniti. Više pročitajte OVDJE.


18:51 I prije ruske aneksije Krima u proljeće 2014. godine administracija ruskog predsjednika Vladimira Putina psihički je građane Rusije pripremala za rat.

Osim što su Rusi naširoko slušali o operacijama protiv terorista u Siriji i istočnoj Ukrajini, kremaljska propaganda bombardirala je javni prostor idejama da Zapad neprijateljski gleda Rusiju i da ima agresivne namjere. Kremaljska administracija pritom je veliku pažnju pridavala nužnosti vojne pripravnosti i podizanju osjećaja patriotizma, a ciljna skupina bila su i djeca. Više pročitajte OVDJE.


18:28 Gotovo polovina Ukrajinaca od 18 do 55 godina spremna je izravno sudjelovati u borbama protiv ruske agresije, pokazuje anketa norveškog instituta koji je ocijenio da je motiviranost nevjerojatno visoka.

Oko 70 posto ispitanih muškaraca i oko 30 posto žena reklo je da je spremno boriti se, pokazuje anketa čije je rezultate objavio Institut za istraživanje mira u Oslu uz pomoć mjesne agencije za istraživanje javnog mišljenja Info Sapiens.

Potonja je ispitala više od 1.000 Ukrajinaca u dobi za mobilizaciju, sa zadaćom da izradi reprezentativan uzorak, unatoč teškoćama u provedbi ankete usred rata.


17:50 Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u nedjelju je izjavio da će, ne napravi li se ništa da se pomogne civilima u Mariupolju, uslijediti "kolektivna krivnja".

"Mariupolj je upečatljiv primjer vojne opsade, a vojne opsade su strašan oblik rata jer se civilno stanovništvo masakrira, uništava. Patnja je strašna", rekao je Le Drian na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

"Upravo zbog toga mora biti bar jedan trenutak u kojemu civilno stanovništvo može disati", rekao je, dodajući da je na tomu angažiran francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je u petak rekao da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sljedećim danima želi održati više razgovora o situaciji u Ukrajini i o inicijativi da se pomogne stanovništvu da napusti Mariupolj.


17:07 Sky News javlja kako u ponedjeljak započinje nova runda mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije. Pregovori bi trebali trajati do srijede, a održavat će se u Turskoj.


17:00 Ukrajina priprema manje protuofenzivne akcije s obzirom na to da ruske snage pokušavaju staviti ukrajinske vojnike u okruženje na istoku zemlje, izjavio je za Sky News savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksej Arestovič.


16:52 Voditelji ukrajinskih ekoparkova, zooloških vrtova i prihvatilišta za životinje izražavaju bojazan da bi, zbog posljedica invazije na Ukrajinu, tisuće životinja mogle uginuti od posljedica gladi, hladnoće i stresa. Više pročitajte OVDJE.


16:40 Stotine stanovnika Mariupolja, ukrajinskog grada koji je neprekidno pod ruskom paljbom, nisu dobili nikakvu drugu opciju nego otići na područja Ukrajine koja su pod ruskom kontrolom ili u samu Rusiju, rekla je u nedjelju za BBC volonterka Crvenog križa u Mariupolju. Više pročitajte OVDJE.


15:55 Razmjeri uništenja ukrajinskog grada Černihiva su takvi da su stanovnici trenutno bez vode. grijanja i struje, dok ruske postrojbe stežu obruč oko tog grada na sjeveru zemlje, javlja u nedjelju dpa.

Gradska infrastruktura je stradala u "aktivnim borbama", no u tijeku su napori za popravkom štete, napisao je na Telegramu regionalni čelnik Vjačeslav Čaus. Opskrba plinom djelomično funkcionira, dodao je dužnosnik.

Ruske trupe već neko vrijeme drže grad pod opsadom. Ključna cesta iz grada prema Kijevu nalazi se u blizini ruske i bjeloruske granice. Prema riječima gradonačelnika Vladislava Atroženka, u posljednjih nekoliko tjedana je poginulo oko 200 civila, a više od polovice od nekadašnjih 250.000 stanovnika je pobjeglo.

Ukrajinski mediji pišu da ruske snage napadaju i nuklearno istraživačko postrojenje Neutron Source u Harkivu. Postrojenje se nalazi na popisu Agencije za atomsku energiju (IAEA) kao istraživački reaktor, a ne klasični reaktor, priopćio je njemački regulator za nuklearnu sigurnost GRS. IAEA je ranije objavio da se u njemu ne odvija lančana nuklearna reakcija te da su u postrojenju uskladištene male količine radioaktivnog materijala.


15:04 Ukrajina je u nedjelju objavila da rusko održavanje referenduma na okupiranom ukrajinskom teritoriju neće imati nikakve pravne temelje te da će se Rusija zbog tog poteza suočiti sa snažnim odgovorom međunarodne zajednice i dodatno produbiti svoju globalnu izolaciju.

Samoproglašena 'Narodna Republika Lugansk' u istočnoj Ukrajini koju podupire Rusija uskoro bi mogla održati referendum o pridruživanju Rusiji, rekao je u nedjelju lokalni čelnik Leonid Pasečnik, prema proruskim lokalnim medijima.

"Svi lažni referendumi održani na privremeno okupiranim teritorijima ništavni su i neće imati nikakve pravne valjanosti", rekao je Reutersu glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko. "Naprotiv, Rusija će se suočiti s još snažnijim odgovorom međunarodne zajednice, dodatno produbljujući svoju globalnu izolaciju", kazao je.


14:45 Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je, nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "koljačem", upozorio na opasnost od "eskalacije riječima i akcijama u Ukrajini" i poručio da Europa nije u ratu s ruskim narodom. "Ja ne bih koristio tu vrst izraza jer nastavljam razgovarati s predsjednikom Putinom", rekao je Macron za televizijski kanal France 3.

Joe Biden je prilikom susreta s ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj rat u Ukrajini ocijenio "strateškom pogreškom Rusije", a za Putina je rekao da je "koljač". Macron je, komentirajući Bidenove izjave o predsjedniku Ruske Federacije, kazao da želi "bez rata zaustaviti rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini".

"To je cilj i ako ga želimo postići ne treba nam eskalacija ni riječima niti akcijama. Mi, Europljani, ne smijemo podleći eskalaciji. Mi, Europljani, ne smijemo zaboraviti našu geografiju i povijest. Mi nismo u ratu s ruskim narodom", istaknuo je i poručio da Europa nije više u kontekstu Hladnog rata između Moskve i Washingtona.

Macron je također kazao da će s Putinom razgovarati u ponedjeljak ili u utorak kako bi se, bez odgode, organizirala evakuacija stanovnika Mariupolja, uz pomoć Turske, Grčke i humanitarnih udruga te uz suradnju ukrajinskih vlasti i gradonačelnika grada. Pritom je pozdravio "junaštvo" stanovnika Mariupolja.


14:00 Papa Franjo u nedjelju je osudio "mučeništvo" Ukrajine i "barbarsku i svetogrdnu" rusku agresiju na tu zemlju. "Prošlo je više od mjesec dana otkad je počela agresija na Ukrajinu, otkad je počeo ovaj okrutni i besmisleni rat, koji je, poput svakoga rata, neuspjeh za sve, za sve nas", rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog Angelusa.

"Rat ne uništava samo sadašnjost, već i budućnost društva. Čitao sam da je od početka agresije na Ukrajinu tu zemlju napustilo svako drugo dijete. To uništava budućnost zemlje, uzrokuje dramatične traume za najmlađe i najnevinije među nama. Eto, to je ta bestijalnost rata. Barbarski čin pun svetogrđa", rekao je Papa.

"Molim se da svaki politički vođa promisli o tomu, da se angažira i shvati, dok razmišlja o mučeničkoj Ukrajini, kako svaki novi ratni dan pogoršava situaciju za sve nas. Zato ponavljam svoj apel: bilo je dosta", dodao je argentinski papa koji je se obratio hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra.

Posljednjih tjedana papa Franjo, koji je ranije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali i s pravoslavnim moskovskim patrijarhom Kirilom, opetovano poziva na mir u Ukrajini, osuđujući "masakr" u zemlji u kojoj "teku rijeke suza i krvi ". Pretežno pravoslavna zemlja, Ukrajina ima veliku grkokatoličku manjinu pridruženu Vatikanu, koja je koncentrirana na zapadu zemlje.


13:26 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju da SAD ne traže promjenu režima u Rusiji, pojašnjavajući dio govora predsjednika Joea Bidena u subotu u Varšavi kada je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti". "Nemamo strategiju promjene režima u Rusiji, niti bilo gdje što se toga tiče", rekao je Blinken koji je na putovanju u Izraelu.

"U ovom slučaju, kao i u svakom drugom slučaju, to je na narodu zemlje o kojoj je riječ, to je na ruskom narodu", dodao je.

Predsjednik Biden, na kraju govora u Varšavi u subotu navečer, rekao je: "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti". Predsjednik Biden želio je naglasiti da Putinu ne smije biti dopušteno da pokrene rat ili agresiju protiv Ukraine ili bilo gdje drugdje, rekao je Blinken.

Bidenov poziv izazvao je bijes u Moskvi i protumačen je kao dramatičan zaokret u američkoj vanjskoj politici. Kremlj je vrlo brzo nakon govora objavio da nije na Bidenu da bira tko će biti predsjednik Rusije. "Ruskog predsjednika biraju Rusi", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Bijela kuća pojasnila je da predsjednik nije pozvao na smjenu režima nego da je njegova poanta bila da se Putinu "ne smije dopustiti da vrši vlast nad svojim susjedima ili regijom. On nije govorio o Putinovoj moći u Rusiji ili o promjeni režima", rekao je američki dužnosnik.


12:56 Turska i ostale države moraju nastaviti razgovarati s Rusijom da bi pridonijele okončanju rata u Ukrajini, rekao je u nedjelju glasnogovornik turskoga predsjednika Ibrahim Kalin dodavši kako Kijev treba snažniju potporu da bi se obranio od agresora. Turska je članica NATO-a i održava dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom te pokušava posredovati u višemjesečnom sukobu.

"Ako svi spale mostove s Rusijom, tko će onda na kraju s njima razgovarati", rekao je Ibrahim Kalin na međunarodnome forumu koji se održava u Dohi. "Ukrajince treba podržati svim mogućim sredstvima da bi se mogli braniti, ali se i ruska strana mora saslušati, na ovaj ili onaj način", da bi se i pritužbe Rusije mogle razumjeti, dodao je Kalin.

Ankara rusku invaziju smatra neprihvatljivom, no načelno se protivi zapadnim sankcijama i nije im se priključila. Tursko gospodarstvo, otprije opterećeno valutnom krizom iz prosinca, uvelike se oslanja na rusku energiju, trgovinu i turizam, a otkako je 24. veljače počeo rat, tisuće Rusa stiglo je u Tursku, smatrajući je sigurnim utočištem od nametnutih sankcija.

Ahmet Burak Daglioglu, šef turskog ureda za ulaganja, sudionicima foruma je kazao da neke ruske tvrtke svoje poslovanje postupno premještaju u Tursku. Kada su ga na panelu upitali o tomu posluje li Turska s bilo kime tko bi mogao biti od koristi ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, odgovorio je: "Ne jurimo niti težimo za bilo kakvim ulaganjima ili kapitalom koji su pod upitnikom".

U međuvremenu su u turska ljetovališta uplovile dvije superjahte povezane s ruskim milijarderom Romanom Abramovičem. Nastojeći izolirati Putina i njegova saveznike zbog ruske invazije na Ukrajinu zapadne vlade su sankcijama kaznile Abramoviča i još neke ruske oligarhe.


12:33 Britanski ministar obrazovanja Nadhim Zahawi u nedjelju se u ime vlade Borisa Johnsona distancirao od istupa američkog predsjednika Joea Bidena u kojem je rekao da njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne smije ostati na vlasti".

Zahawi je u intervjuu za Sky News rekao da je na "ruskome narodu da odluči tko upravlja državom".

- Mislim da je to do ruskog naroda. Mislim da je ruski narod prilično sit svega što se događa u Ukrajini, sit je ove ilegalne invazije, uništavanja njihove vlastite egzistencije, kolabiranja ekonomije i mislim da će ruski narod sam odlučiti o sudbini Putina i njegovih kompanjona, rekao je Zahawi.

Podsjetimo, Bidenov istup u Poljskoj protumačen je kao poziv na zbacivanje Putina s vlasti, odnosno na "promjenu režima", no iz same Bijele kuće su ubrzo nakon predsjednikova govora pojasnili da on nije tako mislio.


11:41 Rusija pokušava Ukrajinu rascijepiti na dva dijela ne bi li kreirala veliko područje pod vlastitom kontrolom nakon što joj nije pošlo za rukom okupirati cijelu državu, smatra čelnik ukrajinske vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov.

On je u nedjelju izjavio da je na djelu pokušaj stvaranja nečega nalik "Sjevernoj i Južnoj Koreji u Ukrajini" najavljujući da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriju pod ruskom okupacijom.


10:53 Lider samozvane Luganske Narodne Republike, odmetnute ukrajinske regije kojom upravljaju proruski separatisti, a čiju neovisnost priznaje samo Rusija, u nedjelju je najavio mogućnost organiziranja referenduma o priključenju te regije Ruskoj Federaciji.

- Mislim da će vrlo brzo na teritoriju republike biti održan referendum na kojem će narod iskoristiti svoje apsolutno ustavno pravo i iznijeti svoje mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju. Uvjeren sam da će to biti upravo tako, izjavio je Leonid Pasečnik, kojeg su citirali ruski državni mediji.

Sličnim scenarijem 2014. godine obavljena je aneksija Krima iako ondje nije bilo značajnijih borbenih djelovanja.


10:19 - Ukrajinsko Ministarstvo obrane izajvilo je danas da se među ruske trupe stacionirane u Bjelorusiji uvukla korupcija i da vojnici prodaju gorivo i namirnice ili pak mijenjaju vojnu opremu za alkohol.

Ukrajinska vojska je također ustvrdila da je Rusija izgubila 582 tenka, 1664 oklopna vozila, 294 topnička oružja, 93 višestruka raketna sustava, 52 protuzračna sustava, 1144 kopnenih vozila i 73 tankera za gorivo.


09:57 - Ukrajinski glavni stožer izvijestio je jutros da je odbio sedam neprijateljskih napada u regijama Donjeck i Lugansk, uništivši osam ruskih tenkova.

Rusko ministarstvo obrane u međuvremenu je izvijestilo o borbi koja se vodi za kontrolu nad dva sela u blizini separatističkog Donjecka te je ustvrdilo da je u raketnom napadu u petak uništeno skladište oružja i streljiva u regiji Žitomir, zapadno od Kijeva.


9:21 - Rusija je vojne ciljeve u Lavovu na zapadu Ukrajine gađala visoko preciznim krstarećim projektilima, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

U svojem redovitom dnevnom brifingu, glasnogovornik Ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage u subotu na području Lavova ciljale dvije mete: veliko skladište goriva iz kojeg su se, kako tvrdi, opskrbljivale ukrajinske snage te pogon remontnog zavoda u kojem su se obavljali popravci i modernizacija protuzračnih raketnih sustava, radarskih stanica, sredstava za elektroničko ratovanje i nišana za tenkove.

Sa snimaka koje su objavljene u subotu vidljivo je da je doista raketirano skladište goriva u Lavovu, no zasad nema potvrde da se iz njega opskrbljivala i ukrajinska vojska.

Konašenkov je dodao da je Rusija koristila krstareće rakete dugog dometa kako bi uništila protuzračne raketne sustave S-300 i BUK u blizini Kijeva. Ruske snage su također uništile brojne dronove, naveo je.


9:02 Ukrajinska i ruska strana dogovorile su dva evakuacijska koridora koja bi trebala biti aktivna tijekom nedjelje, a jedan od njih uključuje grad Mariupolj, objavila je ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk.

Stanovnicima Mariupolja bit će dozvoljeno napustiti grad vlastitim prijevozom, i to u smjeru grada Zaporožja, udaljenog oko 250 kilometara, navela je Vereščuk u kratkoj objavi na društvenoj mreži Telegram.

Drugi evakuacijski koridor namijenjen je građanima regije Lugansk, koji će se moći kretati od grada Rubižne prema Bahmutu, koji su jedan od drugog udaljeni 80-ak kilometara.


8:36 Ruske su snage počele uništavati ukrajinska skladišta goriva i hrane što znači da će ukrajinske vlasti morati preraspodijeliti zalihe na više dodatnih lokacija, rekao je savjetnik u ukrajinskom MUP-u Vadim Denisenko.

On je, kako prenosi Reuters, ustvrdio i da su Rusi pokrenuli rotacijsku izmjenu svojih trupa stacioniranih uz ukrajinsku granicu što znači da bi mogli uslijediti novi pokušaji dubljeg prodora u ukrajinski teritorij.


08:05 - Ukrajina je zatražila od Međunarodnog odbora Crvenog križa da ne otvara planirani ured u ruskom Rostovu na Donu, prenosi Reuters, rekavši da bi to legitimiziralo moskovske 'humanitarne koridore' te otmicu i prisilnu deportaciju Ukrajinaca.

Rostov na Donu je najveći ruski grad na istočnoj granici Ukrajine i administrativni glavni grad regije Rostov, koji je Rusija koristila za privremene smještajne kampove za ljude prevezene iz ratne zone.

Rusija je prošlog tjedna priopćila da je evakuirala nekoliko stotina tisuća ljudi iz Ukrajine od početka, kako kaže, 'specijalne vojne operacije' razoružavanja i 'denacifikacije' svog susjeda.

Ukrajina tvrdi da je Rusija ilegalno deportirala tisuće ljudi od početka rata, uključujući oko 15.000 civila iz opkoljenog grada Mariupolja.

image

Mariupolj

Stringer/AFP

07:53 - Skupina Kalush Orchestra koju je Ukrajina prijavila za ovogodišnji Eurosong, rekla je da još uvijek planira putovati u Torino na natjecanje u svibnju, unatoč brutalnom ratu koji bijesni u njihovoj zemlji.

'Pripremamo se što bolje možemo i dat ćemo sve od sebe da predstavljamo svoju zemlju na najbolji mogući način', rekao je pjevač Oleh Psiuk u subotu u videu objavljenom na Instagramu.

Također je zahvalio organizatorima natjecanja na podršci.

Kalush Orchestra sa svojom pjesmom 'Stefania' glavni je favorit za pobjedu na ovogodišnjem natjecanju. Bend će nastupiti u prvom polufinalu 10. svibnja.

Rusija je isključena s ovogodišnje Eurovizije, kao i njezin susjed i bliski saveznik Bjelorusija.


7:43 - Čini se da ruske snage usredotočuju svoje napore kako bi pokušale okružiti ukrajinske snage u separatističkim regijama na istoku zemlje, navelo je britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini.

Navodi se kako ruske snage napreduju iz smjera Harkova na sjeveru i Mariupolja na jugu.

Međutim, bojno polje diljem sjeverne Ukrajine 'ostaje uglavnom statično s lokalnim ukrajinskim protunapadima koji ometaju pokušaje Rusije da reorganiziraju svoje snage'.


6:59 - U Černihivu se nalaze 44 teško ranjene osobe, uključujući i troje djece, koje ne mogu biti evakuirane iz grada kako bi dobile liječnički tretman, izvijestio je gradonačelnik grada na sjeveru Ukrajine kojeg su od ostatka zemlje odsjekle ruske snage.

Postoji bojazan da bi Černihiv, koji se protiv ruskog napada bori od samih početaka invazije, mogao postati idući Mariupolj.

Nalazi se nedaleko od granice s Bjelorusijom, na putu prema glavnom gradu Kijevu. Okružen je neprijateljskim snagama, a stanovnici koji ne mogu pobjeći iz grada suočavaju se s prekidima električne energije, nedostatkom pitke vode kao i s konstantnim bombardiranjem.


6:15 - Jedni ih nazivaju ratnim herojima, drugi neonacistima - ukrajinska Azovska pukovnija nalazi se u središtu propagandnog rata između Kijeva i Moskve, koja tvrdi da nastoji „denacificirati“ Ukrajinu.

Jedinica za specijalne operacije Azov, ranije poznata kao „Azovski bataljun“, a sada kao „Azovska pukovnija“, česta je tema proruskih objava na društvenim mrežama, uključujući i ruska veleposlanstva u Parizu, Londonu i drugdje.

Pukovnija je trenutno utaborena u južnom lučkom gradu Mariupolju i odlučno brani grad koji je svjedočio nekima od najtežih oblika ratovanja otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače.

Opširnije o Azovskoj pukovniji pročitajte OVDJE.


6:01 - Sankcije protiv ruskih oligarha, banaka i kompanija mogle bi biti ukinute ako ruski predsjednik povuče svoje snage iz Ukrajine i obveže se da neće ponovo napasti, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u nedjelju.

"Sankcije bi mogle biti ukinute jedino nakon potpunog prekida vatra i povlačenja, ali i uz obavezu da neće biti ponovljenih agresija", rekla je Truss. "I naravno, sankcije možemo odmah vratiti u suprotnom".

Pošto se ruske snage muče u Ukrajini, njezina izjava može biti mogući poticaj Vladimiru Putinu da smanji svoje gubitke i pristane na sporazum s Ukrajinom.

Truss je u razgovoru za Sunday Telegraph rekla da je u Foreign Officeu uspostavljena "pregovaračka jedinica" za pomoć u mogućim mirovnim pregovorima.

Moskva je nakon mjesec dana ratovanja naznačila da bi mogla smanjiti svoje ambicije u Ukrajini i boriti se samo za kontrolu nad Donbasom.

Izjave britanske ministrice u skladu su s izjavama američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je rekao da sankcije nisu trajne i da mogu "nestati" u slučaju nepovratnog povlačenja ruskih snaga.


5:16 - Rusija nije dovršila nijedan od svojih 'zadataka' u subotu, ali je 'djelomično uspjela' u nekim područjima, dok su ruske snage na mnogim mjestima diljem zemlje bile zauzete pregrupiranjem, objavio je ukrajinski Glavni stožer Oružanih snaga.

U najnovijem ažuriranju navodi se da su pojedine jedinice 35. kombinirane crvenozastavne armije Dalekoistočnog vojnog okruga ruskih kopnenih snaga pretrpjele značajne gubitke i kako rade na pregrupiranju te da je nekoliko jedinica dodijeljeno području Černobila s ciljem obnove borbenih djelovanja.

'Moguće je da nakon pregrupiranja i jačanja snaga okupatori nastave s napadom na Kijev iz jugozapadnog smjera', navodi se.

'Neprijateljske jedinice' zaustavljene su u Brovarima, istočnom predgrađu Kijeva, navodi Glavni stožer i dodaje da su u dva druga sela istočno od Kijeva, Lukianivki i Rudnicki ruske snage pretrpjele značajne gubitke i povukle se u naselja Piski i Nova Basan.

U snažno bombardiranom Harkivu na sjeveroistoku Ukrajine, ruski napori uglavnom su bili usmjereni na 'nadoknađivanje trenutnih gubitaka, obnavljanje opreme i napad na civilnu infrastrukturu grada'.


4:50 - Video koji je objavio Guardianov novinar prikazuje razaranja u gradu Mariupolju:


4:28 - Postoje brojna izvješća da su ukrajinske snage ponovno preuzele nekoliko gradova diljem zemlje.

Kijevski Independent javlja kako su dva gradića, Poltavka and Malinivka, u jugoistočnoj regiji Zaporožje oslobođena, a ranije je izviješteno da su ponovno preuzeli i grad Trostjanec u sjevernoj pokrajini Sumi.

CNN javlja kako je potvrdio nekoliko snimki koje prikazuju ukrajinske trupe koje su ponovno zauzele brojna sela u Sumiju, kao i Vilkivku, naselje udaljeno samo 32 kilometra od ruske granice na sjeveroistoku.


3:12 - Nakon što je Bijela kuća povukla komentar Joea Bidena koji je navodno pozivao režim u Rusiji da smijeni Putina, žestoki kritičar ruskog predsjednika i šahovski velemajstor Gari Kasparov nazvao je američku administraciju patetičnom.

'Kad je režim represivan, ubilački, diktatorski i predvođen nekim tko je počinio ratne zločine u nekoliko država, uključujući i svoju vlastitu, čemu drugome se možemo nadati nego promjeni režima? Kad je predsjednik u pravu, Bijela kuća bi ga trebala podržati umjesto da ga ponizuje i ispričava se ubojici i diktatoru zato što je rekao istinu. To je patetično. Biden nije Trump da bi trebao prijevod s engleskog na engleski. Nijedan diktator nije legitiman. Ne povlači se kad si u pravu i ne igraj diplomatske igre s masovnim ubojicom', poručio je Kasparov u nizu tweetova.


1:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom najnovijem govoru zahtijevao je od Zapada da pojača vojnu pomoć Ukrajini:

- Koja je cijena sigurnosti? Vrlo je jasna - to su avioni za Ukrajinu, tenkovi za našu zemlju, protuzračni sustavi, protubrodski projektili. To sve imaju naši partneri. A te zalihe prekriva prašina u njihovim skladištima, rekao je pa nastavio,

- Ne može biti prihvatljivo za sve na kontinentu (Europi, op.a.) da su Baltičke zemlje, Poljska, Slovačka i cijela Istočna Europa u riziku od ruske invazije, rekao je.

Zelenski je opet ponovio da traži samo 1 posto tenkova koje imaju njihovi zapadni partneri.

- Nismo tražili više od toga i ne tražimo više od toga. A već čekamo 31 dan!

U svom je govoru Zelenski noćas upozorio Rusiju da njezina invazija radi samo na 'derusifikaciji' Ukrajine, gdje se ruski široko govori.

'Danas smo razgovarali s našom vojskom u Mariupolju, s našim herojima koji brane ovaj grad, na ruskom', rekao je predsjednik, kojemu je ruski maternji jezik.

'Zato što u Ukrajini nema jezičnog problema niti ga nikad nije bilo. Ali sada vi, ruski okupatori, stvarate ovaj problem. Činite sve da naši ljudi sami prestanu govoriti ruski. Budući da će ruski jezik biti povezan s vama. S eksplozijama i ubojstvima. Sa zločinima. Deportirate naše ljude. Maltretirate naše učitelje, tjerate ih da sve ponavljaju za vašim propagandistima. Uzimate naše gradonačelnike i ukrajinske aktiviste za taoce. Na okupiranim područjima postavljate panoe s apelima da se ne bojite govoriti ruski. Samo razmislite što to znači. Ruski je oduvijek bio dio svakodnevice, kao i ukrajinski, na istoku naše države, a mirne gradove danas pretvarate u ruševine. Sama Rusija čini sve da osigura derusifikaciju na teritoriju naše države. Vi to radite. U jednoj generaciji. I zauvijek. Ovo je još jedna manifestacija vaše politike samoubojstava', poručio je.


0:30 - Henry Hale, profesor Sveučilišta George Washington čija ekspertiza uključuje i Rusiju, razgovarao je za CNN o tome što bi drugi mjesec ruske invazije na Ukrajinu mogao donijeti. Po njemu, za Putina je sada sve na kocki, a ni korištenje nuklearnog oružja nije isključeno. Više pročitajte OVDJE.


Američki predsjednik Joe Biden je u povijesnom govoru u Poljskoj osudio Vladimira Putina kao 'mesara' koji više ne može ostati na vlasti. Činilo se da je Biden pozvao one oko ruskog predsjednika da ga izbace iz Kremlja, iako su američki dužnosnici kasnije rekli da je govorio o potrebi da Putin izgubi vlast nad ukrajinskim teritorijem i u široj regiji.

Dok je govorio, ruski projektili su padali na najzapadniji grad Ukrajine, samo 65 kilometara od poljske granice. Vrijeme tek trećeg napada na zapadnoukrajinske ciljeve od početka rata, i ujedno dosad najbliži napad centru grada Lavova i njegovim stambenim područjima, jasno je pokazalo da Rusi šalju poruku Bijeloj kući.

Kremlj je ponovio tezu o uporabi nuklearnog oružja u ratu s Ukrajinom. Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti zemlje, rekao je da bi ih Moskva mogla koristiti za napad na neprijatelja koji je koristio samo konvencionalno oružje.

Komentari su potaknuli ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da putem videoveze na katarskom Doha Forumu upozori kako Moskva predstavlja izravnu prijetnju svijetu. 'Rusija se smišlja hvaliti da može uništiti nuklearnim oružjem, ne samo određenu zemlju nego i cijeli planet', rekao je.

Ukrajinske snage izvještavaju da ruske snage koriste bijeli fosfor u blizini istočnog grada Avdiivka. Ta izvješća ne mogu se potvrditi, no Zelenski je ranije ovog tjedna čelnicima NATO-a rekao da je Rusija upotrijebila fosforne bombe koje su ubile odrasle i djecu.

Ruske snage zauzele su u subotu Slavutič, grad na sjeveru blizu nuklearne elektrane u Černobilu i zarobile gradonačelnika Jurija Fomičeva. Međutim, nakon što u subotu nisu uspjeli rastjerati brojne prosvjednike na glavnom trgu, unatoč postavljanju šok granata i pucanju u zrak, ruski vojnici su pustili gradonačelnika i pristali otići.

Institut za masovne medije u Ukrajini dokumentirao je 148 zločina protiv novinara i medija od početka ruske invazije. U njemu se navodi da je pet novinara ubijeno, šest je zarobljeno ili oteto, a sedam je ranjeno.

Ukrajinski parlament potvrdio je novi ruski napad na nuklearni istraživački reaktor u Harkovu.

'Trenutno je nemoguće procijeniti opseg štete zbog borbi koje ne prestaju u području nuklearnog postrojenja', napisao je na Twitteru Državni nuklearni regulatorni inspektorat.

Deseci tisuća ljudi okupili su se u središtu Londona kako bi izrazili solidarnost s narodom Ukrajine.

Stručnjaci u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorili su da bi se iznajmljivanje domova za ukrajinske izbjeglice moglo pretvoriti u oaze trgovaca seksom, a pojavljuju se dokazi da kriminalci ciljaju žene i djecu koji bježe od rata. Istovremeno, Interpol je poslao svoj tim u Moldaviju zbog informacija o trgovini ljudima, odnosno ženama i djecom koji sami prelaze granicu iz Ukrajine u tu susjednu zemlju.


O najvažnijim događajima 31. dana ruske invazije na Ukrajinu možete čitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:32