ZAVRŠIO U BOLNICI

Napadnut predsjednik AfD-a? Kaže da je uboden u rame nepoznatim predmetom, Državno odvjetništvo tvrdi suprotno

Trenutno se obavlja toksikološka analiza krvi i forenzičko ispitivanje odjeće koju je Tino Chrupalla nosio na predizbornom skupu

Tino Chrupalla

 Ronny Hartmann/AFP

Desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) tvrdi da je njezin predsjednik Tino Chrupalla fizički napadnut tijekom predizbornog skupa u Bavarskoj, no Državno odvjetništvo u Ingolstadtu u četvrtak je objavilo kako ne postoje naznake da se to doista i dogodilo.

"Pokrenuta je istraga protiv nepoznate osobe zbog sumnje u kazneno djelo nanošenje tjelesne ozlijede, ali dosad nema indicija da je izvršen napad na predsjednika AfD-a", stoji u priopćenju državnog odvjetništva u bavarskom Ingolstadtu.

Predsjednik AfD-a Tino Chrupalla, koji je na predsjedničkoj dužnosti u stranci zajedno sa svojom stranačkom kolegicom Aliceom Weidel, u srijedu je prekinuo predizborni skup u Ingolstadtu te je otpremljen u bolnicu zbog "zdravstvenih tegoba".

Iz stranke je priopćeno kako je Chrupalla bio žrtva napada te da je "uboden nepoznatim predmetom u rame" nakon čega se požalio na zdravstvene tegobe i otpremljen u bolnicu. Ondje je ustanovljeno crvenilo na ramenu, ali bez ostalih zdravstvenih tegoba.

Trenutno se obavlja toksikološka analiza krvi i forenzičko ispitivanje odjeće koju je Chrupalla nosio na predizbornom skupu. Istražuju se i fotografije snimljene na mjestu događaja.

Državno odvjetništvo priopćilo je kako je tijekom skupa došlo do tjelesnog kontakta s nekoliko osoba koje su se željele fotografirati sa šefom AfD-a, ali da ne postoje nikakve naznake koje bi ukazivale na napad na Chrupallu.

I Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA), koji je zadužen za sigurnost političara na saveznoj razini, nema naznaka da je na Chrupallu izvršen napad.

I u vezi s drugim dijelom predsjedničkog dvojca stranke AfD, Alice Weidel, prije nekoliko dana pojavila se glasina kako je na nju i njezinu obitelj bio pripreman atentat, nakon čega se "sklonila na sigurno", ali je odgođen nastup na skupu u Bavarskoj.

U nedjelju se u saveznoj pokrajini Bavarskoj održavaju izbori na kojima AfD ima šanse postati druga po redu najjača stranka u ovoj gospodarski snažnoj pokrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:00