AKCIJA SEPARATISTA

Napadnut zatvor u Nigeriji: Napadači su prisilno oslobodili ukupno 1844 zatvorenika

Preliminarne istrage otkrile su da su napadači članovi Autohtonog naroda Biafre
Ilustracija
 Pius Utomi Ekpei/AFP

Više od 1800 zatvorenika je u bijegu u jugoistočnoj Nigeriji nakon što su naoružani napadači bacili na zatvor eksploziv i rakete, objavile su vlasti u utorak.

Nigerijska policija rekla je da vjeruje da je zabranjena separatistička skupina, Autohtoni narod Biafre (IPOB) odgovorna za napad na zatvor u gradu Owerri, ali glasnogovornik te skupine demantirao je Reutersu umiješanost u napad.

"Zatvor Owerri napali su nepoznati naoružani napadači i prisilno oslobodili ukupno 1844 zatvorenika", rekao je glasnogovornik nigerijske Kaznene uprave.

"Preliminarne istrage otkrile su da su napadači (..) članovi zabranjenog IPOB-a", rekao je Frank Mba, glasnogovornik nigerijske policije.

Separatistički pokret na jugoistoku Nigerije jedan je od nekoliko ozbiljnih sigurnosnih izazova s ​​kojima se suočava predsjednik Muhammadu Buhari, uključujući desetljeće dugu islamističku pobunu na sjeveroistoku, otmice učenika na sjeverozapadu i piratstvo u Gvinejskom zaljevu.

IPOB traži neovisnost regije Biafre na jugoistoku Nigerije. Milijun ljudi ubijeno je u građanskom ratu od 1967. do 1970. koji se vodio između nigerijske vlade i separatista u Biafri.

Pojačane su napetosti na jugoistoku proteklih mjeseci nakon optužbi da je paravojno krilo IPOBA, poznato kao Istočna sigurnosna mreža (ESN) sudjelovalo u sukobima s vojskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. siječanj 2022 00:54