NEPODNOŠLJIVI SMRAD

Napadnuti oporbeni aktivisti povezani s Navaljnim: U prostorije im bacili bocu s kemikalijom

Nepoznata osoba je upala u ured i razbila bocu s nepoznatom kemikalijom. U uredu je trajao sastanak na kojemu je bilo pedesetak ljudi
Napad na oporbene prostorije u Novosibirsku
 Twitter/sergej Bojko


Aktivisti ruske oporbe rekli su da ih je u utorak napala nepoznata osoba koja je u njihove urede u Sibiru ubacila bocu s "kemikalijom", a dvije su osobe primljene u bolnicu radi pregleda.

Olga Guseva, aktivistkinja Zaklade za suzbijanje korupcije (FBK) oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, rekla je da se napad dogodio u prostorijama koalicije Novosibirsk 2020. u istoimenom sibirskom gradu. Ta politička stranka vodi kampanju protiv stranke na vlasti i komunista na lokalnim izborima 13. rujna.

"Sjedište koalicije Novosibirsk 2020. upravo je napadnuto: nepoznata osoba je upala u ured i razbila bocu s nepoznatom kemikalijom. U uredu je trajao sastanak na kojemu je bilo pedesetak ljudi", napisala je na Twitteru.

Mlada žena je rekla da se prostorija ispunila "oštrim i nepodnošljivim vonjem".

Direktor FBK-a Ivan Ždanov objavio je pak na Twitteru da su dvije osobe primljene u bolnicu radi pregleda. Objavio je i snimke nadzornih kamera na kojima se vidi muškarac u trenirci s kapuljačom i s kirurškom maskom na licu kako ulazi u prostoriju, baca staklenu bocu na pod i bježi.

Oporbeno glasilo MBKh piše da je policija po dolasku na mjesto događaja rekla da je u boci bio dezinficijens koji se koristi u veterini i ima "jak i neugodan vonj".

Napad se događa nakon trovanja glavnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog nervnim otrovom iz skupine novičoka, rekli su njemački liječnici koji ga liječe u Berlinu. U ponedjeljak se probudio iz inducirane kome u kojoj je bio tri tjedna.

Predstavnici oporbe i kritičari vlasti u Rusiji su redovito izloženi prijetnjama i napadima a ponekad su žrtve ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:17