SIGURNOSNI PROBLEM

‘Napali su nas Hafniumom!‘: U tijeku cyber udar neviđenih razmjera, na meti deseci tisuća organizacija

Na najnoviji napad, za koji se vjeruje da predstavlja cyber-špijunažu, upozorili su i iz Bijele kuće
Ilustracija
 Makoto Honda/Panthermedia/Profimedia

Iz Bijele kuće došlo je upozorenje na hakerske napade koje proživljava sustav elektroničke pošte Microsoft Exchange, a za koje se vjeruje da potječu iz Kine.

- Ovo je aktivna prijetnja. Svi koji se koriste njihovim serverima, od vlade i obrazovnih ustanova do privatnog sektora, moraju biti na oprezu - rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Microsoft je potvrdio da su hakeri iskoristili njihove servere kako bi napali svoje mete, a vjeruje se da su na udaru deseci tisuća organizacija.

Kako piše BBC, američke vlasti dulje vrijeme optužuje Kinu za cyber-špijunažu, što Peking negira. Psaki je novinarima rekla kako je Bijela kuća zabrinuta brojem pogođenih organizacija i pojedinaca, te rekla kako su ranjivosti Microsoftovog sustava mogle imati još teže posljedice. Prema nekim, neovisnim stručnjacima, čak je trideset tisuća organizacija dosad hakirano.

Jedan od Microsoftovih direktora, Tom Burt, sigurnosni proboj objavio je na svom blogu te otkrio da kompanija radi na ažuriranju sustava kako bi "zakrpala rupe" koje su omogućile hakerima da probiju sigurnost sustava.

MSTIC, Microsoftov centar koji se bavi sigurnošću, tvrdi kako s "velikom vjerojatnošću mogu reći da se radi o prijetnji sponzoriranoj od strane neke države, najvjerojatnije Kine", a virus su nazvali Hafnium.

Kako su objasnili, softveru je primarna svrha špijunaža, a naročito pokušava ukrasti informacije vezane uz istraživanje zaraznih bolesti, odvjetničke kompanije, visokoškolske ustanove te tvrtke koje sudjeluju u nabavi obrambene opreme u SAD.

Glasnogovornik kineske vlade poručio je kako Kina ne stoji iza najnovijih napada.

Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost poručio je svima da što prije skinu s interneta sigurnosne zakrpe.

BBC podsjeća kako je ovo osmi slučaj u posljednjih dvanaest mjeseci da Microsoft tvrdi kako su grupacije iz inozemstva napale sustave koji su od kritične važnosti za državu i društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:59