IMA VIŠE OD 50 POSTO

Napeti izbori u Peruu: Socijalist Pedro Castillo tijesno vodi u završnici brojanja glasova

Njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori iznijela je nepotkrijepljene optužbe da je Castillo varao na predsjedničkim izborima
Pedro Castillo
 Gian MASKO/AFP

Peruanski socijalist Pedro Castillo zadržao je u srijedu minimalnu prednost u rezultatima polariziranih predsjedničkih izbora, a neizvjesnost bi mogla dovesti do političke nestabilnosti, poremećaja na tržištu i dubokih podjela u društvu.

Castillo, sin nepismenih seljaka koji je napadao političku elitu i stekao naklonost ruralnog siromašnog stanovništva, nakon 99,8 posto prebrojanih glasova ima 50,2 posto, samo 0,4 posto više od desničarske suparnice Keiko Fujimori.

Fujimori, pripadnica politički moćne obitelji, iznijela je nepotkrijepljene optužbe da je Castillo varao na izborima, tvrdnje koje njegova ljevičarska stranka odbacuje. Međunarodni i domaći promatrači ocijenili su da su izbori bili regularni.

Glasovi iz ruralnih i udaljenih područja u amazonskoj prašumi skloni kandidatu koji ističe svoje seosko podrijetlo omogućili su mu da pretekne kćer bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990. - 2000.).

U zemlji u kojoj se neizlazak na birališta novčano kažnjava, od 23.262.475 upisanih birača glasalo ih je 17.803.306. Više od milijun listića proglašeno je nevaljanima, a više od 100.000 tisuća nije zaokružilo nijednog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:53