POKVARENI TELEFON

Napeti odnosi između Ukrajine i Rusije: Predsjednici Putin i Zelenskij međusobno se optužuju

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za krizu u regiji Donbas u kojoj se ukrajinska vojska od 2014. bori s proruskim snagama
Volodimir Zelenskij
 SERGEY DOLZHENKO/POOL/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dosad nije uspio s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o eskalaciji vojne prisutnosti na istoku Ukrajine, objavila je u ponedjeljak njegova glasnogovornica, a glasnogovornik Kremlja pak tvrdi da nije dobio nikakav zahtjev.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za krizu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas u kojoj se ukrajinska vojska od 2014. bori s proruskim snagama, pri čemu je poginulo najmanje 14 tisuća ljudi, tvrdi Kijev.

Glasnogovornica Zelenskija Julija Mendel Reutersu je u ponedjeljak rekla da je ukrajinski čelnik pokušao stupiti u kontakt s Putinom, no nije uspio u tome.

- Ured predsjednika je, naravno, podnio zahtjev za razgovor s Vladimirom Putinom. Još nismo dobili odgovor i nadamo se da to nije odbijanje dijaloga - rekla je Mendel.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže pak da "u proteklim danima" nije dobiven nikakav zahtjev.

Upitan ima li Putin što poručiti Zelenskiju, Peskov je odgovorio kako se nada da će u Kijevu prevladati "politička mudrost" po pitanju deeskalacije i izbjegavanja potencijalnog rata.

Mendel je rekla da je Rusija na istočnu granicu Ukrajine dovela više od 40 tisuća vojnika, kao i više od 40 tisuća na Krim.

Ti brojevi značajno su veći nego oni koje je u ožujku u ukrajinskom parlamentu iznio čelnik oružanih snaga.

Zelenskij će uskoro otputovati u Pariz gdje će razgovarati o situaciji u Donbasu, rekla je glasnogovornica. Krajem tjedna se očekuje susret ukrajinskog predsjednika s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Ukrajina strahuje da Kremlj potiče krizu u Ukrajini kako bi ujedinio Ruse protiv vanjskog neprijatelja uoči parlamentarnih izbora u rujnu, kao i da odvrati pozornost od unutarnjih pitanja, poput pritvaranja oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, rekao je prošli tjedan ukrajinski čelnik sigurnosti Reutersu.

Putin je u petak optužio Ukrajinu za "opasne provokacije" u Donbasu. Kremlj je objavio kako Rusija ima slobodu seliti svoje oružane snage na svom teritoriju kako smatra da je najbolje za njezinu obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:13