HOLLANDE U VATIKANU

NAPETI SASTANAK Papa se nije smiješio, izraz lica mu je bio ozbiljan...

Tijekom 35-minutnog razgovora Papa i francuski predsjednik dotakli su tema o kojima se u Francuskoj vode žestoke rasprave - razgovarali su o pitanjima vezanim uz obitelj, bioetiku te o poštovanju vjerskih zajednic
 AFP

VATIKAN - Francuski predsjednik Francois Hollande i papa Franjo u petak su u Vatikanu razgovarali o Siriji, vjerskim slobodama, obitelji i bioetici, stoji u priopćenju Svete Stolice.

Tijekom 35-minutnog razgovora Papa i francuski predsjednik dotakli su tema o kojima se u Francuskoj vode žestoke rasprave - razgovarali su o pitanjima vezanim uz obitelj, bioetiku te o poštovanju vjerskih zajednica.

U izjavama za novinare francuski predsjednik Hollande je radije govorio o međunarodnim temama oko kojih su se složile obje strane. Kazao je kako s Papom dijeli zajedničke vrijednosti kada je riječ o ljudskom dignitetu te je pozdravio jednostavnost kojom zrače prvi mjeseci pontifikata Jorgea Bergoglia.

Tijekom kratkog razgovora o Siriji, Hollande je od Svete Stolice zatražio da primi Sirijsku nacionalnu koaliciju, najvažniju oporbenu zajednicu u toj zemlji. Drugi čovjek Vatikana Pietro Parolin krajem prosinca primio je sirijsko izaslanstvo koje je papi prenijelo poruku predsjednika države Bašara al Asada.

Francuski predsjednik izrazio je zabrinutost zbog kršćana na istoku kazavši kako će Francuzi uvijek braniti njihove vjerske slobode.

Mediji prenose kako je susret pape Franje i francuskog predsjednika prošao u vrlo formalnom i napetom ozračju. Pri rukovanju njih su dvojica djelovala vrlo ozbiljno, nelagodno, iako se vidno impresioniran Hollande malo nasmiješio.

"Sveti Oče, jako sam sretan što ste me primili", rekao je Hollande pružajući ruku Papi u dvorani Tronetto.

Potom su sjeli sučelice za stol, i dalje vrlo ozbiljni, pred fotoaparatima novinara. Papa, obično vrlo ljubazan, nije se smiješio, izraz mu je bio ozbiljan i napet.

Hollande bi s papom Franjom trebao razgovarati o međunarodnim krizama. Papa bi ga trebao pitati o nekim aspektima razvoja francuskog društva, posebice o eutanaziji koju Crkva i većina francuskih katolika osuđuju.

Hollande je stigao u Vatikan u osjetljivom trenutku neugodnih otkrića iz njegova ljubavnog života, ali u Vatikanu se ne razgovara o privatnim pitanjima. Nazočnost njegove životne partnerice Valerie Trierweiler, s kojom nije vjenčan, nije bila predviđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:57