NA RUBU INCIDENTA

NAPETO NA GRANICI Hrvatska Slovencima dala ultimatum i uputila oštar prosvjed: 'Mičite žicu s našeg teritorija ili šaljemo specijalce!'

 Željko Hajdinjak / Cropix

>>> NOVO 20:38 Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da je Hrvatska bila obaviještena o postavljanju fizičkih barijera za migrante na dijelovima granice i da se one nalaze na slovenskoj strani granične crte, a ne i na hrvatskoj kako tvrdi Hrvatska.

"Ne radi se o obilježavanju granice nego reguliranju migracijskog toka, o čemu smo obavijestili arbitražni sud i sve ostale", kazao je također Šefic, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

"Postavljanje tehničkih zapreka odvija se isključivo na slovenskom teritoriju i ne prejudicira tijek granice", naveli su u izjavi za javnost u uredu za informiranje slovenske vlade, dodavši da je Hrvatska o tome bila prethodno obaviještena.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova navode kako do sada još nisu primili notu Hrvatska u kojoj je Slovenija upozorena da je njena policija dio svoje žice kod prijelaza Harmica/Rigonci krivo postavila, prešavši dijelom na hrvatsku stranu, ali da su upoznati s upozorenjem koje je predstavnik hrvatske policije na mjestu događaja o tome dao slovenskom kolegi.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu oštar prosvjed otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske, a Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ukloni žicu.

---------------------------

20:20 Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu navečer uputilo je slovenskom otpravniku poslova u veleposlanstvu u Zagrebu notu kojom izražava oštar prosvjed 'zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju RH.'

Kako je izvijestila Vlada, Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ukloni žicu. 'Riječ je o području za koje i Slovenija u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj', navode u Vladi.

---------------------------

19:10 Neslužbeno se doznaje kako je na potezu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje će slovenskoj strani zbog graničnog incidenta uputiti prosvjednu notu.

---------------------------

19:02 Tri slovenska policajca došla su do početka mosta i kamerom su nekoliko minuta snimali hrvatski granični prijelaz. Fokusirali su se na osvijetljeno parkiralište na kojem su jedno vrijeme bili smješteni hrvatski specijalci. Nekoliko su se minuta došaptavali, a zatim se udaljili s mosta.

---------------------------

18:33 Hrvatski specijalci povukli su se s hrvatske strane granice, nakon što je stigla informacija da su 'više instance' navodno postigle dogovor o uklanjanju spornog dijela slovenske ograde, koji je završio na hrvatskom teritoriju.

Kako doznajemo, ako taj dogovor ne bude ispoštovan do četvrtka ujutro, na granicu će ponovno doći hrvatski specijalci kako bi fizički uklonili sporne dijelove žice.

---------------------------

17:34 Sa slovenske je strane kod Harmice stigao policijski helikopter, koji nadlijeće teren.

---------------------------

16:59 Kod graničnog prijelaza Harmica i dalje je na snazi status quo. Slovenska delegacija, dvije osobe u pratnji pet maskiranih specijalaca, došla je do polovice mosta, na kojoj ih je dočekao načelnik zagrebačke policije Goran Burušić, u pratnji dvoje suradnika. Pozvali su ga na razgovor u službene prostorije, no Burušić je to odbio, uz napomenu da bi mu bilo draže da to riješe na samom mostu. Odmah je prešao na stvar i kazao slovenskoj strani da oni znaju kako su ogradu digli na hrvatskom teritoriju. Slovenski mu je kolega na to predložio da se situacija riješi na višoj razini.

FOTOGALERIJA: Hrvatski i slovenski pripadnici specijalne policije na granici

Burušić je na sve rekao kako će o situaciji izvijestiti svog glavnog ravnatelja policije te će mu prenijeti slovensku ideju.

Slovenac je u konačnici zaključio da ako na višoj razini dođe do dogovora, ograda će odmah biti uklonjena. U međuvremenu, žica stoji netaknuta, a slovenski su specijalci sa svoje strane mosta rastjerali okupljene novinare.

VIDEO: Načelnik PUZ-a pregovara sa slovenskim policajcima

---------------------------

16:44 Na Harmici su se upravo rukovali jedan hrvatski i slovenski policajac. Hrvatski je uniformirani policajac otišao zapovjedniku slovenskih specijalaca, rekao mu da su oni pregradili dio hrvatskog teritorija, na što mu je slovenski kolega rekao da se vrati na sredinu mosta jer da uskoro stiže 'slovenski predstavnik'.

U međuvremenu je na mjesto događaja stigao načelnik zagrebačke policije Goran Burušić, koji očekuje spomenutog slovenskog predstavnika kako bi mu uputio službeni protest zbog novonastale situacije.

Rukovanje slovenskog i hrvatskog policajca na 'ničijoj zemlji'. (Snimio: Robert Fajt/Cropix).

---------------------------

16:22 Situacija na graničnom prijelazu Harmica u poslijepodnevnim je satima bila napeta. Kako javlja reporter Jutarnjeg na mjestu događaja, s hrvatske je strane došlo pet kombija s policijskim specijalcima s namjerom da uklone dio slovenske ograde za koju se tvrdi da je postavljena s hrvatske strane. Istovremeno, sa slovenske je strane također došlo nekoliko vozila pod rotirkama. Slovenski specijalci naoružani su automatskim puškama, takoreći u punoj ratnoj spremi.

---------------------------

16.20 - Problem je što tok rijeke Sutle ne prati granicu Hrvatske i Slovenije, pa je žičana ograda na nekoliko kritičnih točaka postavljena tako da ulazi u hrvatski teritorij. Slovenci ne žele popustiti i pomaknuti ogradu, Hrvati ne žele da žica ulazi u naš teritorij. Situacija je prilično napeta...

Slovenija je najavila da će početi podizati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom kako bi spriječila nekontroliran priljev izbjeglica. Gradnja ograde trebala je početi rano jutros kod Brežica i na području Zavrča, ali to se još uvijek nije dogodilo, javlja HRT. Na granici je sa slovenske strane desetak novinarskih ekipa koje očekuju početak gradnje ograde svaki tren.

Kamioni s ogradom koju Slovenija namjerava podići na granici s Hrvatskom stigli su u srijedu ujutro na područje slovenskog mjesta Veliki Obrež koji se nalazi u blizini Harmice, javlja britanska agencija Reuters.

Dopisnik STA iz Vukova Sela na hrvatskoj strani granice primijetio je na kilometar udaljenosti na slovenskoj strani slovenske vojne inženjerijske postrojbe kako s kamiona istovaruju kolute žice, ali se sa slovenske strane ne vidi ništa, a slovenska vojska službeno ne daje informacije.

FOTOGALERIJA: Slovenska vojska postavlja ogradu

Dan ranije slovenska je vlada objavila kako namjerava postaviti ogradu kako bi kontrolirala prolazak velikog broja izbjeglica s Bliskog istoka koji ulaze u zemlje preko granice s Hrvatskom.

Fotograf Reutersa vidio je dosta vojnika i policajaca koji namjeravaju početi postavljati ogradu u idućim satima.

Slovenska televizija navodi neslužbene informacije da će žičana ograda koju će oko podneva početi postavljati vojska i civilna zaštita biti visoka oko 180 centimetara.

Slovenska vlada do sad nije objavila gdje će i kada početi postavljati ogradu, no premijer Cerar tvrdi da će njegova zemlja i dalje ostati otvorena za izbjeglice, te da je cilj ograde zaštita Europske unije i Slovenije od nekontroliranog ulaza migranata. Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade spriječiti 'humanitarnu katastrofu' do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu 'zelenu granicu' tijekom nadolazeće zime, javlja HRT.

Slovenci navode i kako će cijelu ogradu financirati Europska unija.

ZORAN ŠPRAJC OTKRIO IZBJEGLICAMA NOVU RUTU DO SLOVENIJE 'Granica se može zaobiči u Piranskom zaljevu i to pedalinom'

Voditelj RTL Direkta Zoran Šprajc u sinoćnoj je emisiji poručio da Slovencima, što se izbjeglica tiče, neće pomoći ni 600 kilometara ograde jer 'svoje čuveno more' zbog kojeg se spore s Hrvatskom ne mogu ograditi.

- Pa da ljudima koji žele izaći iz Hrvatske olakšamo snalaženje, evo poštovane izbjeglice, slovenska granica se može zaobići u Piranskom zaljevu, nešto većoj bari bočate vode mjestimično širokoj oko jedne milje. Lahko se može prijeći pedalinom, put traje oko 20 minuta, a pedaline vas čekaju u luksuznim resortima koji se nalaze s hrvatske strane granice, a sad ionako nikome ne trebaju. Možete odmah svratiti i do uvijek ljubaznog domaćina Joška Jorasa - rekao je Šprajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 13:01