SUKOBI NA BRNJAKU

Napeto na kosovskoj granici: Policija pokušala izvući Srbina iz auta, incident spriječile mirovne snage

Kosovska policija priopćila je da je u 24 sata izdala 1455 probnih registarskih tablica
 Armend Nimani/AFP

Situacija na Brnjaku danas je izuzetno napeta, otkako su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije pokušali na silu izvući jednog vozača iz automobila s tablicama Kosovske Mitrovice.

Oni bi u tome i uspjeli da se nije umiješala patrola KFOR-a (međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza) koja se u tom trenutku tu zatekla, piše Kosovo online.

Prema nepotvrđenim informacijama, policija je zahtijevala od jednog građanina srpske nacionalnosti da izađe iz auta i skine tablice, što je on odbio, pa su ga krenuli izvlačiti iz automobila.

U tom trenutku navodno su naišli pripadnici KFOR-a koji su smirili cijelu situaciju. Okupili su se i Srbi koji tu prosvjeduju, a vozač se uspio skloniti na sigurno.

Situacija na tom administrativnom prijelazu u ovom trenutku i dalje je vrlo napeta, jer pripadnici specijalnog odreda policije navodno prisilom pokušavaju natjerati sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu.

Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srbijanskim tablicama na teritoriju Kosova i Metohije. Vozači s ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su i građani Kosova dužni registarske oznake RKS promijeniti pri ulasku u Srbiju.

Osim toga, tablice sa sjevera Kosova (KS) više nisu legalne, i jedine važeće tablice su one s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Ova mjera izazvala je prosvjed Srba sa sjevera Kosova i službenog Beograda. Prvog dana prosvjeda kosovska policija je ispalila nekoliko patrona suzavca na okupljene Srbe na Brnjaku.

Kosovska policija priopćila je da je u 24 sata izdala 1455 probnih registarskih tablica, no reporter RTS-a javlja da se u općinama na sjeveru Kosova i Metohije i dalje voze automobili sa srpskim registarskim oznakama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:18