SPORNA CEREMONIJA

Napeto u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitroplita na Cetinju: ‘Nećemo to dopustiti‘

Joanikijevom ustoličenju na Cetinju protive se i oporbene stranke, koje poručuju SPC-u da tu ceremoniju održe bilo gdje drugdje
Episkop Joanikije
 Savo Prelevic/AFP

Vijest da će ceremonija ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija biti održana početkom rujna u manastiru na Cetinju izazvala je ovih dana revolt među Crnogorcima, koji kao provokaciju vide organizaciju takvog skupa u prijestolnici Crne Gore.

Domoljubna udruženja odmah po objavljivanju te vijesti poručila su da neće dozvoliti, kako su naveli, da “srpski patrijarh oskrnavi tron Svetoga Petra Cetinjskog”, crnogorskog sveca iz vladarske obitelji Petrović-Njegoš.

“U svojim crkvama možete raditi što hoćete. U našem duhovnom središtu, čija je sloboda plaćana krvlju naših predaka, nećete moći ustoličiti onoga koji ne priznaje Crnogorsku crkvu, crnogorsku državu, crnogorsku tradiciju, crnogorski jezik, crnogorsku kulturu”, naveli su u priopćenju pripadnici udruga koji se nazivaju crnogorskim domoljubima.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu, za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve, a na tom mjestu će zamijeniti mitropolita Amfilohija, koji je krajem prošle godine preminuo od posljedica infekcije koronavirusom. Ceremonija njegovog preuzimanja dužnosti trebala bi se održati 4. rujna na Cetinju, priopćeno je iz SPC.

Joanikijevom ustoličenju na Cetinju protive se i crnogorske oporbene stranke, koje poručuju SPC-u da tu ceremoniju održe bilo gdje drugo osim u crnogorskoj prijestolnici.

S druge strane crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, čovjek koji je u premijersku fotelju sjeo na prijedlog SPC-a, izričit je da će se skup ustoličenja novog crnogorskog mitropolita održati na Cetinju te je rekao da će on tom skupu priustvovati bez tjelohranitelja.

"U Crnoj Gori ustoličenje mitropolita je jedan od najdostojnijih činova koji se događa i naravno to je sve narodna volja. I tu svenarodnu radost ne mogu spriječiti pojedinci kojima čitavog života nešto smeta. Mogu pisati, mogu se protiviti, ali ne mogu ometati određene događaje koji će se desiti, to vam ja tvrdim”, rekao je Krivokapić naglasivši da će na Cetinje doći bez osiguranja.

Ovakva premijerova izjava naišla je na oštre reakcije pa mu je Aleksandar Bogdanović iz Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića, poručio da je premijerovo ponašanje nedopustivo te da svojim izjavama vrijeđa i provocira građane.

SDP-ov Mirko Stanić, rođeni Cetinjanin, priopćio je kako nema tog Zdravka Krivokapića koji će mu prijetiti silom u njegovom gradu i "braniti mi da u njemu budem svoj na svome".

Srpska pravoslavna crkva u mnogome je doprinjela smjeni vlasti u Crnoj Gori i prvom porazu Mila Đukanovića na izborima u tri desetljeća. Brojne čelne funkcije u državi preuzeli su kadrovi bliski SPC-u.

Najveći utjecaj u toj vjerskoj organizaciji imao je dugogodišnji mitropolit Amfilohije koji je bezuvjetno podržao Zdravka Krivokapića za premijera ekspertske vlade.

Iako se to nije svidjelo prosrpskom Demokratskom frontu, čelnici tog pokreta nisu smjeli ući u otvoreni sukob s mitropolitim Amfilohijem, koji je svojim utjecajem, vjerovalo se, mogao lako ostaviti ih bez podrške biračkog tijela koje je imalo puno povjerenje u SPC u Crnoj Gori.

No, nakon njegove smrti Demokratski front otvoreno je napao Krivokapića I počela je borba unutar prosrpskog političkog korpusa za podršku SPC-a. U tu političku borbu umiješao se i službeni Beograd odbijajući susrete s crnogorskim premijerom, uz javnu podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića čelnicima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Ta borba kulminirala je u svibnju kada su čelnici DF-a, SPC-a i srbijanski dužnosnici optužili Krivokapića da je u Beogradu odbio potpisati temeljni ugovor sa SPC. Crnogorski premijer tada je odgovorio da ugovor između crnogorske države i SPC nije u potunosti usaglašen te da može biti potpisan isključivo na teritoriju Crne Gore.

Vlast u Crnoj Gori formirale su tri koalicije, "Za budućnost Crne Gore", premijera Krivokapića, "Mir je naša nacija", predsjednika parlamenta Alekse Bečića i "Crno na bijelo", Dritana Abazovića, koji je jedini potpredsjednik vlade i jedini političar u izvršnoj vlasti. Paradoksalno je da od formiranja vlade, ona veće kritičare ima u strankama koje sudjeluju u vlasti nego u oporbi, dok je vladajući prosrpski Demokratski front, koji je raspodjelom funkcija dobio najviše pozicija u vladajućim strukturama, za sredinu rujna najavio i ulične prosvjede protiv vlade Zdravka Krivokapića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 06:34