PROSVJEDI

NAPETO U HONG KONGU Unatoč grmljavini i kiši, na ulice izašlo više od tisuću nastavnika, strahuje se od oštre reakcije policije

Stotine nastavnika na ulicama Hong Konga
 Kim Hong-Ji / REUTERS

Preko tisuću hongkonških školskih nastavnika prkosilo je grmljavini i kiši u subotu i time započelo prosvjede protiv vlade ovoga vikenda, za koje neki aktivisti strahuju da će uzrokovati oštriju reakciju policije, a prosvjedi će pokazati imaju li demonstracije još uvijek široku podršku građana, nakon eskalacije nasilja proteklih nekoliko dana.

Prosvjednici kažu da se bore protiv urušavanja dogovora o "jednoj zemlji i dva sustava" kojim je Hong Kong dobio određenu autonomiju, nakon što ga je Velika Britanija predala Kini 1997.

Proteklih nekoliko tjedana prosvjednici su pojačano usmjerili svoje frustracije prema policiji, koja je uzvratila većom odlučnošću da očisti prosvjednike s ulica.

Yu, srednjoškolska profesorica glazbenog u četrdesetima, rekla je kako je odlučna iskazati podršku studentima koji prosvjeduju, iako se ne slaže sa svim njihovim potezima.

- Cijenim njihovu hrabrost i brigu za Hong Kong. Oni su svakako hrabriji od naše vlade - rekla je Yu.

Mirni prosvjed učitelja odobrila je policija.

Nakon što su se okupili u Središnjoj poslovnoj četvrti, došli su do rezidencije premijerke Hong Konga Carrie Lam i uzvikivali:

- Hongkonška policija poznaje zakon, a krši ga.

Očekuje se da će protuvladini prosvjednici marširati kroz kroz četvrt Kowloon, koja je popularna destinacija za trgovce i turiste iz Kine.

Prodemokratska Fronta za građanska i ljudska prava, koja je organizirala mirne milijunske prosvjede u lipnju, zakazala je novi prosvjed za nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:29