ESKALACIJA

Napeto uz hrvatsku granicu u BiH: Zaraženi migrant pobjegao iz izolacije, građani izišli na ulice

Policija postavlja kontrolne punktove, a donesen je i niz mjera kako bi se spriječio priljev ilegalnih migranata
Migranti u Bihaću / Ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Jedan od migranata zaražen koronavirusom pobjegao je iz izolatorija u Unsko-sanskom kantonu. Njemu je 12.kolovoza bilo dijagnosticirano oboljenje od Covida-19, a slučaj bijega potvrdile su danas lokalne vlasti.

- Definitivno ga nismo našli. On je pobjegao. Sad, gdje je dalje, na ulicama, izvan kantona, to ne možemo znati. Testiran je još jedan migrant koji je bio s njim jer je došao iz "gamea", vratio se. Sva sreća je u tome da on nije bio u kontaktu sa migrantima. Bio je izoliran, testiran je i čekamo rezultate - izjavila je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Danas je, inače, donesen čitav niz mjera nakon što su proteklih dana situacija s migrantima i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva eskalirali. To znači zabranu ulaska migranatima na područje iznad prihvatnih kampova, kao i njihova prijevoza svim prijevoznim sredstvima, kretanje i okupljanje na javnim površinama, te zabranu pružanja usluga smještaja takvim licima, javlja Slobodna Dalmacija.

Policiji je naloženo da na administrativnim granicama kantona postavi kontrolne punktove i spriječi dodatni priljev migranata.
Svemu su prethodili višednevni prosvjedi mještana. Najogorčeniji su bili oni iz mjesta Purići kod Velike Kladuše, koji su dvije protekle noći izišli na ceste odlučni spriječiti bilo kakav prolazak migranata.

Zbog cijele situacije šef Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić zatražio je ostavku bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i bliskoga suradnika Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića. Optužio ga je, među ostalim, da je ohrabrio ilegalne migrante da hrle ka BiH i pri tome domaće policijske snage potpuno ignoriraju. Osim toga, još je jednom ponovio tezu o dogovoru Džaferovića i pakistanskog veleposlanika u Sarajevu Khalia Raoa.

- Da je počeo proces legalnih deportacija u skladu s međunarodnim pravom, što sam kao ministar sigurnosti BiH inicirao - situacija bi bila sigurno bolja. Zato puna podrška građanima koji se okupljaju u Krajini. Džaferović napokon mora mrdnuti iz Sarajeva, otići pred građane koji su u strahu od ilegalnih migranata zaključani u svojim kućama. Ako se boji, neka ostane u Sarajevu i, za početak, proglasi personom non-grata pakistanskog ambasadora. Time bi pokazao da shvaća ozbiljnost situacije i da počinje štititi suverenitet i sigurnost Bosne i Hercegovine i pravo građana. Ako to neće, ima i treća opcija - neka da ostavku!

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje se u slučaju ostavke bira njegov nasljednik, sigurno ima sposobnijih i odgovornijih političara iz SDA - poručio je Radončić.

Nakon ovih njegovih riječi, danas se pojavila informacija kako je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić primio jučer ambasadora Islamske Republike Pakistan. Ništa konkretno nije dogovoreno, već je očito sastanak trebao poslužiti za umirenje javnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:55