KRIZA SE NE STIŠAVA

Napetost na Kosovu raste, bivšem policajcu određen pritvor: ‘Ovo je istina o velikom povratku srpske vojske‘

Preko graničnih prijelaza se nije moglo prijeći, a javljeno je i o rafalima u selu Rudare te detonaciji u Kosovskoj Mitrovici

Barikade na Kosovu

 Stringer/AFP

Napetosti na Kosovu posljednjih su dana rasle iz dana u dan pa je napeto bilo i tijekom ponedjeljka. Srbi koji prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama, kako prenosi beogradski B92. U međuvremenu, sudac Specijalnog odjela Osnovnog suda u Prištini odredio je u ponedjeljak Pantiću mjeru pritvora u trajanju od 30 dana, što je šef srbijanskog Ureda za Kosovo i Metohiju Dejan Petković ocijenio kao nastavak bahatosti kosovskog premijera Albina Kurtija koji, kako je rekao, "nevinog čovjeka drži u kazamatu samo zato što nosi srpsko ime i prezime". Predsjednik Srpske liste Goran Rakić, pak, priopćio je da je formiran Krizni stožer koji će redovno izvještavati o situaciji na terenu, a osnovne i srednje škole na sjeveru Kosova, kako prenose srpski mediji, od ponedjeljka ne rade.

U međuvremenu, na Kosovo je stigao Gabriel Escobar, visoki predstavnik SAD-a, koji se susreo s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem. Osmani je tijekom sastanka rekla Escobaru kako je hitno potrebno ukloniti barikade na sjeveru Kosova za koje tvrdi da su ih postavile "ilegalne strukture kojima rukovodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić", kako je prenio prištinski portal Reporteri. Ona je istaknula da su napadi na institucije Kosova i međunarodne institucije zločini zbog kojih se počinitelji moraju hitno suočiti s pravdom.

Aktualna situaciji na sjeveru Kosova bila je, dakako, i tema susreta Escobara s Kurtijem. Iz Kurtijevog ureda je navedeno kako je tijekom razgovora istaknuto da barikade moraju odmah biti uklonjene, prenosi B92. Kako se navodi, Kurti i Escobar su razgovarali i o odnosima Kosova i Srbije, procesu dijaloga i putu prema punoj normalizaciji odnosa dviju strana.

Visoki povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, pak, izjavio je kako je EU spremna pojačati svoju misiju EULEX, zaduženu za patroliranje sjevernim Kosovom, kao odgovor na najnovije napetosti u toj regiji. "Tražio sam od država članica da budu spremne poslati dodatna pojačanja za našu misiju EULEX", rekao je on novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU-a u Bruxellesu. Borrell je također najavio da u srijedu u posjet Beogradu i Prištini dolazi predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, kako je prenio RTS.

Bez naznaka najavljivanih većih sukoba

Na Kosovu se u ponedjeljak preko graničnih prijelaza Brnjak i Jarinje, iz kojih se iz Srbije ulazi na Kosovo i obrnuto, se nije moglo prijeći ni pješice, a dijelove sjevera Kosova blokiraju građani, ali i policija. Mediji su javili da su se tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak čula rafalna pucnjava u selu Rudare i detonacije u Kosovskoj Mitrovici. Situacija je vrlo napeta, ali zasad nema naznaka sukoba koji je najavio Goran Rakić, čelnik Srpske liste. Rakić je objavio kako je, "prema informacijama koje imamo, Albin Kurti na sjednici sa svojim sigurnosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sjever Kosova i Metohije da progoni naš narod i provodi Oluju". Pritom je Rakić aludirao da kosovske Srbe čeka sudbina krajinskih iz kolovoza 1995. godine.

image

Barikade na Kosovu

Armend Nimani/AFP

Istina, u noći je bilo puškaranja između Albanaca i Srba, no nema podataka da je bilo žrtava. Istodobno je kosovska policija priopćila da je bivši policajac Dejan Pantić uhićen zbog navodnog napada na sjeveru Kosova, na prostorije izborne komisije, policajce i službenike.

Po starom običaju, političari daju glavni obol u sukobu. Dok je visoki predstavnik EU Josep Borrell pozvao Prištinu i Beograd da se vrate dijalogu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ovog četvrtka vlada Srbije uputiti zahtjev zapovjedniku NATO-ove misije na Kosovu (KFOR) za povratak do 1000 pripadnika srpskih sigurnosnih snaga na Kosovo, pozivajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244.

Zahtjev za povratak srpskih snaga kao podizanje rejtinga

To je de facto nemoguće, na što je upozorila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) podsjetio je kako je i srpski premijer Zoran Đinđić, koji je ubijen u ožujku 2003. godine, također postavio taj zahtjev u tjednima prije atentata. Đinđić je kontaktirao NATO, tadašnje predsjednike Georgea W. Busha, Vladimira Putina i Jacquesa Chiraca te Vijeće sigurnosti UN-a. "Međutim, njegova je inicijativa prvenstveno bila usmjerena na stjecanje popularnosti na domaćoj političkoj sceni u Srbiji. Taj motiv može se pripisati i Vučiću", procijenio je FAZ.

Vučiću je odgovorio i Milan St. Protić, nekadašnji diplomat i veleposlanik u Washingtonu, koji je ustvrdio kako je najava slanja vojske i policije "očajnički potez srpske vlasti koja iz ove situacije, u koju je sama dovela Srbe s Kosova, ne zna kako da izađe. Gledajući trezveno i iz ugla nacionalne politike Srbije, takav potez samo će pokazati svima u kakvom je očajnom položaju Srbija", objasnio je Protić.

image

Barikade na Kosovu

Armend Nimani/AFP

Veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije u Prištini također su pozvala kosovske Srbe da hitno uklone barikade: "Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutačne situacije na sjeveru Kosova. Razumijemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umiješanost u nasilni napad na kosovska tijela za provođenje zakona i tijela izborne komisije. Ovo uhićenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade cesta te prijetnje i zastrašivanja upućena kosovskim vlastima i lokalnom stanovništvu", objavilo je veleposlanstvo SAD-a.

Ovlasti srpskih snaga

Nije trebalo dugo čekati odgovor Aleksandra Vučića koji je uzvratio kako Amerikanci i Britanci "ljuljaju svoje čedo i čuvaju svoje albansko dijete koje su napravili". "Napravili su monstruma prije 23 godine, tj. tada su ga pokušali napraviti i završili su to prije 14 godina. To što oni kažu da su problem barikade, pa nije to nitko napravio jer mu je lijepo i jer se voli smrzavati. Nijednom oni Albancu nisu zabranili da se kreće, tuda se ne kreću Albanci, oni samo tako protestiraju", rekao je Vučić.

Takve riječi su upućene za srpsku javnost jer u Beogradu znaju da postoji granica preko koje ne smiju, a to je ujedno kosovsko-srpska državna granica.

Na drugoj strani, Amerikanci pokušavaju raditi u tišini i na Kosovo je došao Gabriel Escobar, visoki predstavnik SAD-a. Escobar je, ne slučajno, otišao u obilazak manastira Visoki Dečani, najvažnijeg pravoslavnog manastira na Kosovu, i ondje razgovarao s arhimandritom Savom Janjićem. Escobar bi se u utorak trebao sastati s Vučićem.

Istovremeno, kako piše Nova.rs, čak i ukoliko zahtjev Beograda za povratak do 1000 pripadnika srpskih sigurnosnih snaga na Kosovo i bude prihvaćen, što mogućim smatra samo mali broj analitičara i poznavatelja prilika, opseg djelovanja vojske i policije bit će minimalan. Naime, u tekstu Rezolucije 1244 jasno se da navodi da će "dogovorenom broju srpskog osoblja" biti dozvoljeno da se vrati kako bi obavljali funkcije održavanja veze s međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama sigurnosti, obilježavali, odnosno čistili minska polja, osiguravali prisustvo na srpskim povijesnim lokalitetima te održavali prisustvo na ključnim graničnim prijelazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:30